Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN pre ľudské práva je znepokojená situáciou vo Venezuele

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sú jednou z približne 50 krajín sveta, ktoré podporujú vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa.

Ženeva 21. marca (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová kritizovala v stredu závažné porušovanie ľudských práv vo Venezuele. Urobila tak v čase, keď sa v tejto juhoamerickej krajine stupňuje mocenský súboj medzi vládnucimi socialistami a opozíciou. Štátne bezpečnostné zložky a provládne gangy nesú zodpovednosť za vraždy, mučenie a svojvoľné zadržiavanie osôb, povedala podľa agentúry DPA Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

Prípady porušovania práv mal zdokumentovať tím OSN, ktorý bol vyslaný priamo do Venezuely.

Bacheletová vyjadrila znepokojenie aj v súvislosti so situáciou v uspokojovaní potrieb obyvateľov Venezuely, ktorá bola kedysi bohatou krajinou. Prístup Venezuelčanov k potravinám, vode a liekom sa podľa nej zhoršil, zatiaľ čo úpadok systému zdravotníctva viedol k zvýšeniu úmrtnosti matiek a detí, ako aj rozšíreniu nákazlivých chorôb.

"Obávam sa, že najnovšie sankcie Spojených štátov voči venezuelskému ropnému sektoru môžu znamenať (ďalšie) zhoršenie stavu hospodárstva," povedala komisárka OSN.

Spojené štáty sú jednou z približne 50 krajín sveta, ktoré podporujú vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa. Ten sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s odôvodnením, že vlaňajšie znovuzvolenie prezidenta Nicolása Madura bolo protizákonné.

Washington uplatňuje sankcie voči Madurovi a desiatkam členov jeho vlády už od roku 2017. Koncom januára sa americké ministerstvo financií zameralo na štátny ropný podnik, aby pripravilo Madura o "miliardy" v tvrdej mene, uviedla agentúra AP.