Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Konferenciu nacionalistickej pravice v Belgicku prerušila polícia

Policajti sledujú demonštrantov, ktorí držia transparenty počas konferencie za účasti predstaviteľov nacionalistickej pravice v Bruseli v utorok 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Medzi účastníkmi konferencie boli krajne pravicoví politici Éric Zemmour z Francúzska a Nigel Farage, ktorý patril k iniciátorom vystúpenia Británie z EÚ, ako aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Brusel 16. apríla (TASR) - Polícia v Bruseli v utorok z bezpečnostných dôvodov prerušila konferenciu za účasti predstaviteľov nacionalistickej pravice, ktorá sa konala len niekoľko týždňov pred voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzi účastníkmi konferencie boli krajne pravicoví politici Éric Zemmour z Francúzska a Nigel Farage, ktorý patril k iniciátorom vystúpenia Británie z EÚ, ako aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa spravodajského webu France Info, bolo na mieste prítomných niekoľko stoviek ľudí vrátane mnohých nacionalistických a euroskeptických konzervatívnych poslancov Európskeho parlamentu.

Hlavnými rečníkmi na konferencii o "národnom konzervativizme" boli populista Farage a bývalá britská ministerka vnútra Suella Bravermanová. V stredu mal s príhovorom vystúpiť maďarský premiér Orbán.

Konferencia sa konala v obci Saint-Josse v okolí Bruselu. Miestny starosta Emir Kir ju už pred jej začiatkom zakázal, píše AFP. Kir vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook vysvetlil, že zákaz vydal v záujme zaručenia verejnej bezpečnosti. "Krajná pravica nie je vítaná," dodal.

Kir podľa AFP reagoval na správy, že na mieste konania konferencie plánovali protestovať protifašistickí demonštranti, ako aj zástupcovia belgickej Ligy pre ľudské práva.

Zemmour pred novinármi, ktorým poskytol rozhovor pred dverami do konferenčnej miestnosti, kam mu polícia zablokovala prístup, Kirovo rozhodnutie odsúdil a označil ho za prejav diktatúry.

Viktor Orbán označil konanie belgických úradov za útok na slobodu prejavu. V statuse na sieti X napísal, že naposledy ho chceli umlčať v roku 1988, keď naňho políciu poslali komunisti.

Podľa Farragea je postup úradov úplne "v starom komunistickom štýle, kde ak so mnou nesúhlasíte, musíte byť zakázaný, musia vás zavrieť".

Dodal, že ak ho niečo presvedčilo o tom, že "odchod z ideológie Európskej únie bola správna vec, sú to práve dnešné udalosti". "Je to príšerné - ale poviem vám, urobilo mi to láskavosť," povedal o zákaze.

Rozhodnutie úradov zakázať konferenciu ako neprijateľné odsúdil aj belgický premiér Alexander De Croo, ktorý vyhlásil, že belgická ústava zaručuje slobodu prejavu. "Zákaz politických stretnutí je protiústavný. Bodka," napísal liberálny líder na sociálnej sieti X.

Aj hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka označil zákaz podujatia za "extrémne znepokojujúci".

Organizátori uviedli, že rozhodnutie starostu Kira napadli na súde a nie je jasné, či sa zhromaždenie v stredu bude musieť presunúť na iné miesto alebo či sa vôbec bude konať.

Miesto pre konanie konferencie jej organizátori hľadali od piatkového večera po tom, ako im v priestoroch, ktoré si pôvodne dohodli, nečakane zrušili ich rezerváciu - údajne pod politickým tlakom.