Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kongresmani žiadajú od Bidena tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Signatári listu tiež Bidenovi odkázali, že podľa nich existuje dostatok dôkazov, že Izrael porušil obmedzovaním dodávok pomoci do Pásma Gazy zákony USA.

Washington 4. mája (TASR) – Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov vyzvali v piatok prezidenta Joea Bidena, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters, píše TASR.

List, ktorý s podpismi 88 demokratických členov Kongresu doručili do Bieleho domu, zvyšuje tlak na Bidena, aby zaujal dôraznejší postoj voči Izraelu.

Kongresmani vyjadrili "vážne znepokojenie ohľadom toho, ako izraelská vláda vedie vojnu v Gaze, pokiaľ ide o úmyselné zadržiavanie humanitárnej pomoci". Obmedzovanie jej dodávok prispelo k bezprecedentnej humanitárnej pohrome, uviedli s odvolaním sa na údaje Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Signatári listu tiež Bidenovi odkázali, že podľa nich existuje dostatok dôkazov, že Izrael porušil obmedzovaním dodávok pomoci do Pásma Gazy zákony USA. Konkrétne ide o povinnosť prijímateľov Spojenými štátmi financovaných zbraní dodržiavať medzinárodné humanitárne právo a umožniť voľný prísun humanitárnej pomoci USA.

Šéf Bieleho domu by podľa kongresmanov mal dať izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi jasne najavo, že v dôsledku takéhoto konania by jeho krajina mohla prísť o možnosť dostávať zbrojnú podporu od USA. V liste na druhej strane zdôraznili, že prípadné zastavenie pomoci by sa nemalo týkať systémov protivzdušnej obrany.