Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Konzervatívnu stranu v Británii opustili tri proeurópske poslankyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svoj odchod z radov konzervatívcov ohlásili poslankyne Anna Soubryová, Heidi Allenová a Sarah Wollastonová.

Londýn 20. marca (TASR) - Tri proeurópsky orientované členky Dolnej snemovne britského parlamentu v stredu oznámili, že odchádzajú z vládnucej Konzervatívnej strany. Týmto spôsobom vyjadrujú svoj nesúhlas s prístupom k brexitu, ktorý uplatňuje vláda konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej, informovala agentúra AP.

Svoj odchod z radov konzervatívcov ohlásili poslankyne Anna Soubryová, Heidi Allenová a Sarah Wollastonová. Podľa vlastných slov sa pridajú do novovytvorenej skupiny nezávislých poslancov, ktorej súčasťou bude aj osem odídencov z opozičnej Labouristickej strany.

Soubryová, Allenová a Wollastonová svoje rozhodnutie oznámili premiérke formou listu, ktorý zverejnili aj na Twitteri. Vyjadrili pritom ochotu naďalej podporovať v parlamente niektoré vládne návrhy.

Mayová vyjadrila nad ich rozhodnutím poľutovanie a poďakovala sa im za dlhoročné pôsobenie v radoch Konzervatívnej strany. Je však presvedčená o správnosti svojej politiky v otázke brexitu, uviedla televízia Sky News.

V pondelok oznámili svoj odchod z radov opozičných labouristov siedmi poslanci, ktorí kritizovali prístup svojej strany k brexitu a antisemitizmu. V utorok večer sa k nim pridala ôsma kolegyňa Joan Ryanová. Naďalej budú pôsobiť v parlamentnej skupine nezávislých poslancov.

Odídenci dúfajú, že sa im do klubu podarí získať ďalších proeurópsky orientovaných nespokojencov z Konzervatívnej i Labouristickej strany. Majú pritom perspektívu možného vytvorenia nového centristického zoskupenia.