Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Konžský lekár Mukwege: Nobelova cena dáva nádej znásilneným ženám

Denis Mukwege Foto: TASR/AP

Denis Mukwege poskytuje zdravotnícku pomoc obetiam hromadného znásilňovania, ku ktorému dochádza v rámci ozbrojených konfliktov v Konžskej demokratickej republike (KDR).

Kinshasa 5. októbra (TASR) - Konžský gynekológ Denis Mukwege, ktorý získal tohtoročnú Nobelovu cenu mieru spolu s jezídskou aktivistkou Nadiou Muradovou, v piatok vo svojej reakcii uviedol, že takéto uznanie "dáva nádej" obetiam znásilnenia. V rozhovore pre tlačovú agentúru DPA tiež povedal, že udelením ceny je "poctený" a že "si nemyslel, že jeho boj bude takto ocenený".



Mukwege (63) poskytuje zdravotnícku pomoc obetiam hromadného znásilňovania, ku ktorému dochádza v rámci ozbrojených konfliktov v Konžskej demokratickej republike (KDR). Spolu so svojimi kolegami pomohol už tisíckam žien v nemocnici, ktorú založil v roku 1999 v provincii Južné Kivu. Opakovane kritizuje KDR i ďalšie krajiny sveta, že nevyvíjajú dostatočné úsilie na boj proti sexuálnemu násiliu vo vojnách a na potrestanie páchateľov takýchto skutkov.

"Táto cena dáva nádej ženám, ktoré boli znásilnené, že sa na ne nezabudlo, že svet vie o tom, čo prekonávajú," povedal Mukwege vo vyjadrení, ktoré poskytol DPA telefonicky zo svojho pôsobiska - mesta Bukavu na východe KDR. Následne vystúpil pred stovkami žien, ktoré sa zhromaždili pred miestnou nemocnicou, aby oslávili jeho úspech.

Udelenie Nobelovej ceny mieru vôbec prvému občanovi KDR privítala krátko po oznámení laureátov aj vláda tejto stredoafrickej krajiny.

Nobelove ceny laureátom slávnostne odovzdajú 10. decembra, na výročie smrti Alfreda Nobela. Väčšina z nich sa udeľuje vo švédskom hlavnom meste Štokholm; Nobelova cena mieru je jedinou, ktorá sa udeľuje v nórskej metropole Oslo.