Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Koordinované útoky boli začiatkom jarnej ofenzívy Talibanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Fraidoon Pooyaa

Najmenej päť ľudí utrpelo v celom meste zranenia, uviedol šéf kábulských nemocníc. Zatiaľ sa neobjavili správy o prípadných obetiach na životoch.

Kábul 15. apríla (TASR) - Dnešné koordinované útoky v niekoľkých provinciách v Afganistane, vrátane útokov na západné veľvyslanectvá a veliteľstvo NATO v Kábule, boli začiatkom jarnej ofenzívy povstalcov. Informoval o tom agentúru Reuters hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid, podľa ktorého tieto útoky plánovali celé mesiace.

Najmenej päť ľudí utrpelo v celom meste zranenia, uviedol šéf kábulských nemocníc. Zatiaľ sa neobjavili správy o prípadných obetiach na životoch.

Išlo o prvé útoky v Kábule od februárovej streľby na ministerstve vnútra, keď zamestnanec ministerstva obrátil zbraň proti poradcom z NATO a zastrelil dvoch vojakov.

Kábulom dnes otriaslo viac ako desať explózií sprevádzaných neutíchajúcou streľbou z automatických zbraní. Ku koordinovaným útokom militantov došlo v troch štvrtiach, v ktorých sa nachádzajú aj vládne inštitúcie a veľvyslanectvá. Povstalci zaútočili približne na siedmich miestach, informoval hovorca Severoatlantickou alianciou vedených síl v Afganistane.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid priznal zodpovednosť za akciu v textovej správe agentúre AP. Uviedol, že skupina ozbrojených samovražedných bombových útočníkov podnikla útok na veliteľstvo síl NATO, parlament a množstvo diplomatických budov v Kábule. "Desiatky bojovníkov" boli podľa neho ozbrojené ťažkými aj ľahkými zbraňami.

Streľba prichádzala z viacerých strán v opevnenej štvrti v centre afganskej metropoly, kde sú aj veľvyslanectvá USA a Veľkej Británie. Granát zasiahol budovu využívanú britskými diplomatmi, z ktorej začal stúpať dym. Dve rakety trafili strážnu vežu britskej ambasády neďaleko kancelárie agentúry Reuters. Tri ďalšie rakety zasiahli supermarket neďaleko nemeckého veľvyslanectva. Hovorca parlamentu informoval, že aj zákonodarný zbor spolu s ruskou ambasádou sa stali terčom rakiet militantov. Niekoľkí poslanci osobne odrážali útoky militantov.

Streľba pokračovala aj po desiatkach minút a do oblasti prichádzali americké armádne konvoje sprevádzané afganskou políciou.

Útoky ozbrojených militantov hlásili dnes z viacerých miest po celom Afganistane. K štyrom explóziám došlo v Džalalabade vo východnej provincii Nangarhár, susediacej s Pakistanom. Povstalci zaútočili na miestny úrad pre obnovu krajiny, vedený Severoatlantickou alianciou. Boje s bezpečnostnými silami hlásili aj z provincií Lógar a Paktijá.