Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kórea, OSN i Singapur vyjadrili ľútosť nad zrušením summitu USA-KĽDR

António Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlboké znepokojenie nad zrušením schôdzky vyjadril medzičasom aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Soul 24. mája (TASR) - Juhokórejský prezident Mun Če-in vyjadril vo štvrtok poľutovanie nad zrušením summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho kancelárie o tom informovala agentúra Jonhap.

Mun Če-in sa takto vyjadril na mimoriadnom stretnutí bezpečnostných expertov, ktoré vo svojej kancelárii zvolal v noci na piatok miestneho času krátko po Trumpovom oznámení o zrušení summitu.

"Som veľmi zmätený a je veľmi poľutovaniahodné, že summit Severnej Kórey a USA sa nebude konať 12. júna, ako bolo naplánované," povedal na stretnutí juhokórejský prezident. Trumpa a Kim Čong-una zároveň vyzval, aby sa usilovali o priame rozhovory a pokračovali v denuklearizácii Kórejského polostrova.



Hlboké znepokojenie nad zrušením schôdzky vyjadril medzičasom aj generálny tajomník OSN António Guterres. V príspevku na Twitteri obe strany tiež vyzval, aby "pokračovali v dialógu" smerujúcemu "k overiteľnej denuklearizácii Kórejského polostrova".

Poľutovanie nad zrušením summitu vyjadrila podľa agentúra DPA už aj vláda Singapuru, ktorý mal byť dejiskom schôdzky Trumpa s Kimom. Vo vyhlásení hovorcu tamojšieho ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Singapur ľutuje, že "summit sa už 12. júna 2018 neuskutoční". Ďalej sa v ňom píše, že táto krajina dúfa, že "úsilie a dialóg s cieľom o dosiahnutie trvalého mieru a stability na Kórejskom polostrove budú pokračovať".