Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kosove padol verdikt v kauze obchodovania s orgánmi

Najdlhší,osemročný väzenský trest dostal kosovsko-albánsky urológ Lutfi Dervishi (uprostred). Foto: TASR/AP

V jednom z najväčších škandálov okolo obchodovania s orgánmi na Balkáne, známom ako kauza Medicus, odsúdil medzinárodný súd päť osôb celkovo na 20 rokov väzenia.

Priština 29. apríla (TASR) - Päť osôb odsúdili v Prištine celkovo na 20 rokov väzenia v kauze ilegálneho obchodovania s ľudskými orgánmi. Informovala o tom dnes na svojej internetovej stránke misia EULEX.

Verdikt v jednom z najväčších škandálov okolo obchodovania s orgánmi na Balkáne, známom ako kauza "Medicus", vyniesol panel zložený z dvoch sudcov EÚ a jedného kosovského sudcu.

Celkovo bolo v kauze obžalovaných sedem Kosovčanov, z ktorých dvaja vyviazli s podmienečnými trestami a dvoch zbavili obvinení.

Najdlhší - osemročný väzenský trest dostal kosovsko-albánsky urológ Lutfi Dervishi, ktorého sudcovia uznali vinným z účasti na organizovanom zločine a obchodovaní s ľuďmi. Okrem toho mu súd udelil pokutu 10.000 eur a dvojročný zákaz vykonávania urologickej praxe.

Lekárov syn Arban Dervishi má za rovnaké zločiny stráviť za mrežami sedem rokov a tri mesiace a súčasne zaplatiť pokutu 2500 eur.

Tretí obžalovaný Sokol Hajdini dostal tri roky väzenia za spôsobenie ťažkej telesnej ujmy. Z rovnakého trestného činu usvedčili aj Islama Bytyqiho a Sulejmana Dullu, ktorých oboch odsúdili na rok odňatia slobody s dvojročnou podmienkou.

Posledných dvoch obžalovaných, vrátane bývalého predstaviteľa kosovského ministerstva zdravotníctva Ilira Recaja, zbavili obvinení z podvodu a zneužitia moci. Prokuratúra avizovala, že sa proti rozsudkom odvolá.

Do prípadu boli zapojení aj prokurátori a sudcovia z misie EÚ (EULEX), ktorá sa v Kosove podieľa na riešení citlivých súdnych káuz.

Podľa prokuratúry obžalovaní získavali obličky od chudobným darcov, napríklad Turkov a Rusov, ktorých nalákali na finančné odmeny. Orgány následne dostávali príjemcovia z Izraela, Kanady a Nemecka.

Hlavní podozriví podľa prokuratúry v rokoch 2008 a 2009 zarobili na obchode s orgánmi zhruba milión dolárov, pričom plán na vykonávanie transplantácií dohadovali s najvyššími kosovskými predstaviteľmi. Všetkých sedem obžalovaných trvalo na svojej nevine.