Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kosovský premiér: Bojovníci za nezávislosť sa nemusia báť súdu v Haagu

Ramush Haradinaj Foto: TASR/AP

Haradinaj, bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), v stredu na Facebooku napísal, že vojna za nezávislosť bola čistá a posvätná.

Tirana 12. decembra (TASR) - Kosovský premiér Ramush Haradinaj v stredu povedal, že bojovníci za nezávislosť z obdobia vojny v Kosove by nemali krajinu potupiť tým, že sa budú skrývať, brániť sa alebo sa vyhýbať spravodlivosti, informovala agentúra AP.

Haradinaj, bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), v stredu na Facebooku napísal, že vojna za nezávislosť bola "čistá a posvätná".

Súd v Haagu, ktorý stíha členov bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády, v stredu oznámil, že v januári začne vypočúvanie dvoch bývalých vojenských veliteľov Rrustema Mustafu-Remiho a Samiho Lishtaka, informovala agentúra AFP. Tento osobitný tribunál bol vytvorený v roku 2015, aby trestne stíhal zločiny, ktorých sa údajne dopustili vrcholní predstavitelia UČK, ktorá v rokoch 1998-99 bojovala proti srbským jednotkám. Konflikt si podľa agentúry AFP vyžiadal 13.000 obetí, prevažne z radov etnických Albáncov.

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť, Srbsko ju však odmieta uznať.

Samotného premiéra Haradinaja v roku 2008 haagsky Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zbavil obvinení z vojnových zločinov.