Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol neplánuje na výročie matkinho úmrtia verejné podujatie

Britský kráľ Karol III. a jeho manželka Kamila. Foto: TASR/AP

Karol a jeho manželka Kamila neusporiadajú ani súkromné rodinné stretnutie a nie je plánovaná žiadna oficiálna verejná udalosť.

Londýn 5. augusta (TASR) - Britský kráľ Karol III. si pripomenie prvé výročie úmrtia svojej matky kráľovnej Alžbety II. v súkromí, informovali v piatok britské médiá. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Karol a jeho manželka Kamila neusporiadajú ani súkromné rodinné stretnutie a nie je plánovaná žiadna oficiálna verejná udalosť. Kráľovná Alžbeta II. zomrela vlani v septembri vo veku 96 rokov v súkromnom sídle kráľovskej rodiny Balmoral v Škótsku.

Vládla 70 rokov, čo dlhšie, než akýkoľvek iný britský panovník. Na trón po nej nastúpil jej najstarší syn Charles (Karol III.) a korunovali ho spolu s manželkou Camillou 6. mája v londýnskom Westminsterskom opátstve.

Karol III. a Kamila sa nezúčastnia ani na spomienkových akciách počas týždňa, na ktorý pripadá výročie Alžbetinho úmrtia.

Zosnulá kráľovná si v súkromí na panstve Sandringham vo východnom Anglicku zvykla pripomínať úmrtie svojho otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel 6. februára 1952.