Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kremeľ odmieta kritiku za zadržanie demonštrantov

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Moskva nemôže súhlasiť s výrokmi Spojených štátov o pokojných demonštrantoch na úradne nepovolených akciách, ktoré sa v pondelok konali na území Ruska.

Moskva 13. júna (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že "Moskva nemôže súhlasiť s výrokmi Spojených štátov o pokojných demonštrantoch" na úradne nepovolených akciách, ktoré sa v pondelok konali na území Ruska.

Peskov uviedol, že v rade miest Ruska sa v pondelok konali skutočne pokojné mítingy na oslavu sviatku Dňa Ruska. "Voči tým, ktorí sa venovali provokáciám a porušovali nimi verejný poriadok," boli podniknuté kroky v úplnom súlade s ruskými zákonmi," uviedol Peskov.

Hovorca Kremľa reagoval na výzvu, ktorú Rusku v noci nadnes adresoval hovorca Bieleho domu Sean Spicer, keď komentoval prípady osôb zadržaných v pondelok počas nepovolených demonštrácií v Rusku a apeloval na ruské úrady, aby okrem pokojných demonštrantov prepustili na slobodu aj zadržaných novinárov.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že na úradne povolenom zhromaždení, ktoré sa konalo na Sacharovovom prospekte v Moskve a ktorého organizátorom bol opozičný politik Alexej Navaľnyj, sa zúčastnilo asi 1800 ľudí. Navaľnyj pritom v žiadosti o povolenie podujatia uvádzal ako očakávanú účasť 15.000 osôb.

Navaľnyj však v nedeľu uviedol, že jeho akcia sa uskutoční v centre Moskvy - na Tverskej ulici - vzhľadom na to, že po nátlaku radnice na dodávateľské firmy nie je možné zabezpečiť pódium pre akciu a jej ozvučenie. Moskovská radnica Navaľného rozhodnutie o zmene dejiska jeho podujatia označila za provokáciu.

Ruská polícia následne v pondelok, ešte pred začiatkom mítingu na Tverskej ulici, Navaľného zadržala za výzvy na účasť na úradne nepovolenej akcii a za neuposlúchnutie polície. Súd ho v noci nadnes odsúdil na 30 dní väzenia.