Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Kubánski biskupi vyzvali vládu na politické reformy

Kubánsky kňaz Jose Felix Perez, sekretár biskupskej konferencie, vydáva spoločný pastiersky list s názvom Nádej nesklame. Foto: TASR/AP

Nový pastiersky list Biskupskej konferencie kubánskej katolíckej cirkvi je prvým, ktorý vydala od roku 1993.

Havana 16. septembra (TASR) - Katolícka cirkev na Kube vydala dnes jeden z neobvyklých pastierskych listov, ktorým vyzvala vládu komunistického štátu na uskutočnenie politických reforiem popri už prebiehajúcich zmenách v sociálnej a hospodárskej oblasti.

Dokument Biskupskej konferencie katolíckej cirkvi na Kube vyzýva vládu o otvorenie politickej diskusie v rôznych otázkach vrátane "práva na rôznorodosť s ohľadom na rešpektovanie slobody myslenia".

Politický systém na Kube počíta pri správe vecí verejných s ústrednou úlohou Komunistickej strany. Neuznáva pritom zákonný nárok na pôsobenie opozičných skupín, ktoré obviňuje z toho, že sú financované zo zahraničia s cieľom zmeniť režim.

Biskupská konferencia podľa agentúry AP ocenila reformy kubánskeho prezidenta Raúla Castra, pričom však zdôraznila, že treba urobiť mnoho ďalších krokov. Upozorňujú na nízke mzdy odborníkov, ako aj štátnych zamestnancov.

Nový pastiersky list Biskupskej konferencie kubánskej katolíckej cirkvi je prvým, ktorý vydala od roku 1993, napísala AP.