Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kurdskí povstalci zabili sedem vojakov, oznámila televízia

Povstalci zaútočili na vojenské jednotky v oblasti Daglica v provincii Hakkari na juhovýchode Turecka, po čom armáda v regióne spustila rozsiahlu ofenzívu s použitím bojových vrtuľníkov.

Ankara 19. júna (TASR) - Kurdskí povstalci pri dnešnom útoku pri turecko-irackých hraniciach zabili najmenej sedem tureckých vojakov a zranili 15 ďalších. Informovala o tom turecká štátna televízia TRT.

Povstalci zaútočili na vojenské jednotky v oblasti Daglica v provincii Hakkari na juhovýchode Turecka, po čom armáda v regióne spustila rozsiahlu ofenzívu s použitím bojových vrtuľníkov, oznámila televízia.

Bezpečnostné zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že vzbúrenci prekročili hranicu, aby napadli vojenské stanovište, a následne sa stiahli späť do Iraku.

Podobný povstalecký útok v októbri 2007 v rovnakej oblasti si vyžiadal životy 12 tureckých vojakov. Turecká armáda vo februári 2008 reagovala osemdňovou inváziou do severného Iraku s cieľom likvidácie tamojších základní kurdských vzbúrencov.

Ozbrojenci zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) bojujú za kurdskú autonómiu v juhovýchodnom Turecku. Od vypuknutia konfliktu v roku 1984 zahynuli už desiatky tisíc ľudí.