Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kyjev očakáva zvýšenie intenzity útokov na Avdijivku

Obyvateľ kráča okolo krátera po ruskom raketovom útoku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí predstavitelia už niekoľko týždňov hlásia intenzívne ostreľovanie Avdijivky ležiacej severne od Donecka ovládaného Ruskom.

Kramatorsk 18. októbra (TASR) — Ruské sily pravdepodobne zvýšia intenzitu útoku na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny. V súčasnosti ostreľujú neďaleké pozície ukrajinskej armády, vyhlásil v stredu v televíznom vysielaní šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš. Informovala o tom agentúra AFP.

"Môžem s istotou povedať, že ide o najväčšiu ofenzívu, aká sa kedy v Avdijivke odohrala od začiatku vojny v roku 2014," vyhlásil Barabaš.

Ukrajinskí predstavitelia už niekoľko týždňov hlásia intenzívne ostreľovanie Avdijivky ležiacej severne od Donecka ovládaného Ruskom.

Barabaš tvrdí, že útoky na samotné mesto aktuálne utíchli, ruská armáda však neustále ostreľuje pozície ukrajinskej armády. Okrem toho neustále podniká aj menšie útoky.

"Je pravdepodobné, že intenzita bojov sa v najbližších dňoch ešte zvýši," dodal Barabaš.

Avdijivka sa stala symbolom odporu Kyjeva, keďže ukrajinské sily ho držia aj napriek neustálym výpadom ruskej armády. Tá teraz ovláda územie na východ, sever a juh od Avdijivky a postupne uťahuje okolo mesta slučku, čím sa snaží zatlačiť ukrajinské jednotky čo najďalej od Donecka.