Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Kyjev označil Rusko v Haagu pre zničenie Kachovky za teroristický štát

Na videosnímke voda vyteká z poškodenej priehrady Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Foto: TASR/AP

Rusko dnes vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu v Novej Kachovke, čím vyvolalo rozsiahle evakuácie civilistov a veľké ekologické škody, povedal predstaviteľ Ukrajiny pri ICC Anton Korynevyč.

Haag 6. júna (TASR) — Ukrajina označila v utorok na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Rusko za "teroristický štát" a obvinila ho zo zničenia priehrady Nova Kachovka na rieke Dneper. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Rusko dnes vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu v Novej Kachovke, čím vyvolalo rozsiahle evakuácie civilistov a veľké ekologické škody," povedal predstaviteľ Ukrajiny pri ICC Anton Korynevyč. Zároveň poukázal na to, že zo strany Moskvy ide o ďalší akt v rámci vlny ničenia, ktorá trvá už roky.

"Činy Ruska sú činmi teroristického štátu, činmi agresora," dodal Korynevyč.

Na sudcov ICC sa Korynevyč obrátil Medzinárodného súdneho dvora počas prerokúvania prípadu, v ktorom Kyjev žaluje Rusko v súvislosti s anexiou polostrova Krym v roku 2014 a vyzbrojovaním separatistov na východnej Ukrajine pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022. ICC bude o tomto prípade pojednávať štyri dni.

Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v noci na utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina tvrdí, že priehradu zničilo Rusko, aby spomalilo ofenzívu ukrajinskej armády v oblasti. Moskva naopak zodpovednosť pripisuje ukrajinským jednotkám, ktoré ju vraj ostreľovali.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg označil na Twitteri zničenie priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti za "nehorázny čin, ktorý opäť ukazuje brutalitu ruskej vojny na Ukrajine“. Podľa neho ohrozuje tisíce civilistov a spôsobuje vážne škody na životnom prostredí.