Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev varoval pred deštruktívnym vonkajším zasahovaním v Podnestersku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Samozvaná Podnesterská republika leží na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou a ovládajú ju proruskí separatisti.

Kyjev 28. februára (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu varovalo pred prípadným zasahovaním Ruska v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko, ktorého predstavitelia požiadali Rusko o "ochranu". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rezort ukrajinskej diplomacie vo vyhlásení uviedol, že "najnovší vývoj v moldavskom regióne Podnestersko pozorne sleduje, pričom vyzýva na mierové riešenie ekonomických, sociálnych a humanitárnych otázok medzi Kišiňovom a Tiraspoľom bez akéhokoľvek deštruktívneho vonkajšieho zasahovania".

V stredajšej rezolúcii separatistického podnesterského parlamentu sa uvádza, že predstavitelia regiónu, ktorý sa odštiepil od Moldavska, požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o "zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska pred zvýšeným tlakom zo strany Moldavska".

Rusko následne oznámilo, že ochrana obyvateľov Podnesterska je jeho prioritou. Kišiňov požiadavku svojho odštiepeneckého regiónu označil za propagandistické vyhlásenia.

Samozvaná Podnesterská republika leží na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou a ovládajú ju proruskí separatisti.

Existujú obavy, že práve tam by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké ukrajinské prístavné mesto Odesa.