Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

L. Austin: USA nemali vopred žiadne náznaky o útoku Hamasu na Izrael

Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin vystupuje na mediálnej konferencii popri stretnutí ministrov obrany NATO v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Austin dodal, že Washington si nedal žiadne podmienky, akým spôsobom má Izrael použiť zbrane, ktoré mu USA poskytli na boj proti Hamasu.

Brusel 12. októbra (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok v Bruseli povedal, že Washington nemal vopred žiadne varovania ani náznaky o útoku Hamasu na Izrael. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Keby sme také náznaky mali, oznámili by sme to Izraelu. Ale podľa mojich informácií sme ich nepozorovali," uviedol Austin po stretnutí ministrov obrany z členských štátov NATO v Bruseli.

Austin dodal, že Washington si nedal žiadne podmienky, akým spôsobom má Izrael použiť zbrane, ktoré mu USA poskytli na boj proti Hamasu.



"Toto je profesionálna armáda, vedená profesionálnym velením a my dúfame a očakávame, že budú robiť vo vojenskej operácii to, čo je správne," vyhlásil na adresu izraelských ozbrojených síl.

Palestínske militantné hnutie Hamas podniklo v sobotu z pásma Gazy, ktoré ovláda, bezprecedentný útok na Izrael. Zahynulo vyše 1200 ľudí vrátane civilistov a asi 150 odvliekli ako rukojemníkov. Izrael už šiesty deň pokračuje v odvetnej vojenskej operácii, čo si v pásme Gazy vyžiadalo vyše 1350 životov.

USA vyzvali Izrael, aby prejavil triezvosť a primeranosť pri bombardovaní pásma Gazy. Austin však odmietol "definovať pojem primeranosť". Reagoval: "Izraelčania majú právo chrániť svoj ľud a my budeme očakávať, že sa na to budú stále sústreďovať."