Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spolupráca medzi Slovenskom a Japonskom sa prehĺbi

Oficiálna návšteva slovenského prezidenta v Japonsku Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na rokovaniach v Tokiu označil Japonsko za jedného z najbližších partnerov a priateľov Slovenska v oblasti ekonomiky a rozvoja vedy a techniky.

Tokio 27. júna (TASR) - K hlavným témam dnešných rokovaní podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka so svojim rezortným japonským partnerom Koičirom Gembom v Tokiu patrili najmä rozvoj bilaterálnych vzťahov, spolupráca v rámci V4 a Japonska, vzťahy Japonska a EÚ, situácia v regióne Ďalekého východu i v Afganistane, ako aj ďalšie kľúčové medzinárodno-politické otázky.

Šéf slovenskej diplomacie sprevádza Ivana Gašparoviča na historicky prvej oficiálnej návšteve prezidenta SR v Japonsku. Obaja partneri skonštatovali veľmi dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov s tým, že významným impulzom na jej prehĺbenie je práve oficiálna návšteva prezidenta Slovenska v Japonsku.

Jedným z konkrétnych výsledkov tejto návštevy je začatie rokovaní oboch strán o dohode o sociálnom zabezpečení, podpis memoranda o porozumení medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Japonskou vládnou agentúrou na podporu obchodu a investícií (JETRO), ako aj podpis memoranda o spolupráci medzi Univerzitou Komenského a Ekonomickou Univerzitou v Bratislave a Tokijskou medzinárodnou univerzitou.

"Radi by sme zároveň rozšírili aj spoluprácu vo formáte V4 a Japonsko a prizvali Vás k účasti na novom programe Medzinárodného Vyšehradského fondu pod názvom Vyšehradská štvorka a Východné partnerstvo," uviedol minister M. Lajčák s tým, že Slovensko začne opäť predsedať vo fonde od augusta tohto roku. Zároveň označil Japonsko za jedného z najbližších partnerov a priateľov Slovenska na ázijskom kontinente. Okrem politickej spolupráce je Japonsko významným partnerom Slovenska v oblasti obchodu, ekonomiky, rozvoja vedy, techniky a inovácií. "Máme záujem o zvýšený príliv japonských investícií na Slovensko do oblastí s vyššou pridanou hodnotou," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Obaja ministri sa venovali aj spolupráci vo formáte EÚ a Japonsko, ako aj situácii v eurozóne. M. Lajčák informoval svojho partnera o pristúpení Slovenska k zmluve o ESM. "Je to jasný signál, že sme spoľahlivým členom únie," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie. Zároveň ocenil záväzok Japonska finančne prispieť do Medzinárodného menového fondu na prekonanie krízy v eurozóne.

Z hlavných medzinárodno-politických tém dominovala v rámci diskusie situácia v Afganistane. "Slovensko, ako spoľahlivý člen NATO zostane v Afganistane tak dlho, ako to bude potrebné, čo sme jasne deklarovali aj na summite Aliancie v Chicagu," zdôraznil minister M. Lajčák a dodal, že Afganistan patrí medzi krajiny, kam Slovensko smeruje a naďalej bude smerovať svoju medzinárodnú rozvojovú pomoc. Vyzdvihol taktiež význam medzinárodnej konferencie o Afganistane, ktorá sa bude konať v júli tohto roku v Tokiu a potvrdil, že Slovensko sa aktívne zúčastní na konferencii, vrátane poskytnutia finančného príspevku pre Afganistan.

M. Lajčák a K. Gemba posúdili taktiež možnosti spolupráce v oblasti multilaterálnej diplomacie, vrátane vzájomných podpôr viacerých kandidatúr v rámci medzinárodných organizácií. Minister M. Lajčák sa dnes zúčastnil na prijatí prezidenta SR Ivana Gašparoviča s manželkou Silviou u japonského cisárskeho páru a ako člen delegácie hlavy štátu absolvuje tiež stretnutie s predsedom vlády Japonska Jošihikom Nodom. TASR o tom informoval Tlačový a komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.