Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Le Penová neuspela s odvolaním sa voči júnovým volebným výsledkom

Marine Le Penová Foto: TASR/AP

Národný front si v Národnom zhromaždení zabezpečil iba dve kreslá, a to obe reprezentujúce juh krajiny.

Paríž 7. decembra (TASR) - Francúzska Ústavná rada zamietla dnes odvolanie sa líderky Národného frontu (FN) Mariny Le Penovej voči svojej porážke v júnových parlamentných voľbách.

V súboji o kreslo v Národnom zhromaždení za mesto Hénin-Beaumont v departemente Pas-de-Calais na severe krajiny porazil Le Penovú s tesným náskokom kandidát Socialistickej strany (PS) Philippe Kemel. Národný front následne obvinil Socialistickú stranu z manipulácie s volebnými hlasmi.

Ústavná rada námietky Národného frontu zavrhla, pričom však spresnila Kemelovo vedenie zo 118 na 106 hlasov.

Prehra v bašte svojej domovskej strany znamená pre Le Penovú ako líderku krajnej pravice neúspech po tom, ako sa v tohtoročných prezidentských voľbách umiestnila na treťom mieste za Francoisom Hollandom a Nicolasom Sarkozym, komentuje agentúra DPA.

Národný front si v Národnom zhromaždení zabezpečil iba dve kreslá, a to obe reprezentujúce juh krajiny. Jedno z nich pritom obsadí Le Penovej neter Marion Maréchalová-Le Penová, ktorá bude zastupovať mesto Carpentras. Druhé obsadí právnik Gilbert Collard, ktorého si zvolili v departemente Gard.