Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Libanon tvrdí, že pri izraelskom bombardovaní zahynul starosta obce

Holuby lietajú, keď čierny dym stúpa z izraelského leteckého útoku na okraji Yarounu, libanonskej pohraničnej dediny s Izraelom, v južnom Libanone, nedeľa 10. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne.

Bejrút 11. decembra (TASR) - Libanonský civilista zahynul v pondelok pri izraelskom bombardovaní na juhu Libanonu, vyhlásila libanonská štátna tlačová agentúra NNA. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.

NNA informovala, že 80-ročný Husajn Mansúr, starosta obce Tajba pri izraelsko-libanonských hraniciach, zahynul "pri nepriateľskom útoku Izraela".

"Strela, ktorá mierila na dom (Mansúra), nevybuchla, no zasiahla tohto predstaviteľa miestnej samosprávy, pričom ho zabila," uviedla NNA a dodala, že na balkóne sa s ním v tom čase nachádzalo osem ďalších osôb.

Libanonská agentúra zároveň informovala o izraelskom ostreľovaní a náletoch v rôznych častiach južného Libanonu, zatiaľ čo libanonské militantné hnutie Hizballáh sa prihlásilo k niekoľkým útokom na izraelské jednotky a pozície v blízkosti hraníc.

Na izraelsko-libanonských hraniciach dochádza od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas 7. októbra k útokom pravidelne. Ide pritom o najvážnejšiu eskaláciu situácie v tejto oblasti od vojny medzi Izraelom a Libanonom v roku 2006.

AFP uvádza, že na libanonskej strane hranice prišlo o život viac než 120 ľudí, väčšinou bojovníkov Hizballáhu, ale aj 17 civilistov. Izrael tvrdí, že v oblasti zahynulo aj jeho šesť vojakov a štyria izraelskí civilisti. Pri jednej z prestreliek uplynulý týždeň zahynul aj jeden vojak libanonskej armády – vôbec prvý v rámci súčasnej eskalácie.