Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ v Sofii podporili európsku perspektívu západného Balkánu

Na snímke vpravo preseda Európskej rady Donald Tusk a luxemburský premiér Xavier Bettel v rozhovore pred začiatkom summitu EÚ - Západný Balkán v Sofii 17. mája 2018. Lídri krajín EÚ budú v Sofii rokovať o digitalizácii, Iráne, USA a aj o západnom Balkáne. Foto: TASR/AP

Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu po dvojdňovom stretnutí v Sofii vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom načrtli nové snahy o integráciu tohto regiónu.

Sofia 17. marca (TASR) - Lídri Európskej únie a ich partneri z krajín západného Balkánu zopakovali vo štvrtok svoju oddanosť "európskej perspektíve" tohto regiónu. Zástupcovia európskej dvadsaťosmičky sa na tom zhodli v spoločnej deklarácii na záver neformálneho summitu v bulharskej Sofii.

"Je v záujme mieru a bezpečnosti pre všetkých, aby sme mali bezpečný región západného Balkánu, ktorý sa dobre rozvíja," povedala na summite nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Predseda Európskej rady Donald Tusk doplnil, že integrácia regiónu je "najvyššou prioritou EÚ". "Dnes sme potvrdili náš spoločný záväzok voči európskej perspektíve pre celý región," povedal Tusk. "Európska únia je a zostane najspoľahlivejším partnerom celého západného Balkánu."

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič upozornil, že 15-ročná prestávka v takýchto stretnutiach na vysokej úrovni bola "príliš dlhou". Zdôraznil, že lídri EÚ a západného Balkánu sa budú musieť opäť stretnúť v roku 2020. Cieľom tohto stretnutia by malo byť poskytnutie konkrétnejšej pomoci regiónu.

Vedúci predstavitelia EÚ a západného Balkánu po dvojdňovom neformálnom stretnutí v Sofii vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom načrtli nové snahy o integráciu tohto regiónu. "EÚ opätovne potvrdzuje svoju jednoznačnú podporu európskej perspektíve západného Balkánu," píše sa v citovanom vyhlásení.

Únia dodala, že je "odhodlaná posilniť a zintenzívniť svoju angažovanosť na všetkých úrovniach" s cieľom pomôcť politickému, sociálnemu a hospodárskemu rozvoju v regióne. Zároveň osobitne prisľúbila "výrazne zvýšiť konektivitu vo všetkých jej rozmeroch: doprave, energetike, digitálnom, ekonomickom a ľudskom priestore".

Hoci doposiaľ nie sú žiadne konkrétne náznaky na prípadné pristúpenie krajín západného Balkánu k EÚ, ide o prvý summit medzi blokom a vysokými predstaviteľmi toho regiónu za 15 rokov. Ako doplnila agentúra DPA, toto vrcholné podujatie sa vníma ako prejav podpory šiestim krajinám mimo EÚ - Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore, Kosovu, Macedónsku a Albánsku, v ktorých sa Únia obáva o stratu svojho vplyvu.