Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Litovská prezidentka neprijala pozvanie od poľského kolegu

Dalia Grybauskaite Foto: TASR/AP

Kým prezidenti Estónska a Lotyšska už účasť na rokovaní potvrdili, litovská prezidentka nepovažuje návštevu Poľska za potrebnú.

Vilnius/Varšava 11. apríla (TASR) - Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite neprijala pozvanie najvyššieho poľského predstaviteľa Bronislawa Komorowského, ktorý sa v budúcom týždni chcel stretnúť s prezidentmi všetkých pobaltských štátov v záujme spoločnej stratégie na blížiacom sa summite Severoatlantickej aliancie (NATO). Jeho dejiskom bude na sklonku mája Chicago.

Kým prezidenti Estónska a Lotyšska už účasť na rokovaní potvrdili, litovská prezidentka nepovažuje návštevu Poľska za potrebnú, vyplýva zo slov jej poradkyne Daivy Ulbinaite pre poľský denník Rzeczpospolita. "Otázky prípravy summitu NATO sa už prerokovali tak s poľským, ako aj s lotyšským prezidentom," citovali noviny poradkyňu.

Znalci pomerov dávajú však postoj litovskej prezidentky do súvislosti s rastúcim napätím v bilaterálnych vzťahoch s Poľskom a vnímajú ho ako istú formu protestu voči kritike, ktorú Varšava adresovala Vilniusu v súvislosti s tamojšou menšinovou politikou.

Poľskí vládni činitelia opakovane poukazovali v uplynulých týždňoch na zmeny v školskej legislatíve pobaltskej republiky, ktoré viedli k zvýšeniu podielu vyučovania v štátnom jazyku aj na menšinových školách.

Navyše sa vraj na Litve objavili aj informácie, v zmysle ktorých sa Poľsko chystá stiahnuť z účasti na spoločných hliadkach členských krajín NATO nad vzdušným priestorom pobaltskej republiky, čo však oficiálne poľské miesta dementovali.