Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Loiseauová: EÚ by mohla na žiadosť Británie termín brexitu predĺžiť

Na archívnej snímke Nathalie Loiseau. Foto: TASR/AP

N. Loiseauová sa vyjadrila na margo výsledku utorňajšieho hlasovania poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorí drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ.

Paríž 16. januára (TASR) - Európska únia by mohla odložiť blížiaci sa termín brexitu stanovený na 29. marec, ak o to Londýn požiada. Uviedla to v stredu francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová.

"Je to len teória, pretože premiérka Mayová o to nikdy nepožiadala a ani nik z nej okolia," povedala Loiseauová pre rozhlasovú stanicu France Inter.

"Z právneho hľadiska a technicky je to však možné. Briti o to musia požiadať a túto žiadosť musí jednomyseľne odsúhlasiť 27 členských štátov Európskej únie v zmysle: 'V poriadku, termín odchodu ste si zvolili 29. marec... Dobre, my ho predĺžime'."

Ďalej uviedla: "Ale na ako dlho a čo máme urobiť? Pretože ak nám (Briti) povedia, že požadujú viac ústupkov zo strany Európskej únie, bude to komplikované."

Loiseauová sa vyjadrila na margo výsledku utorňajšieho hlasovania poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorí drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala vláda premiérky Theresy Mayovej.

Loiseauová zdôraznila, že mnohé krajiny Európskej únie považujú príslušnú dohodu za "jedinú možnú". Upozornila, že dokument nie je možné opätovne preskúmať. "Skutočne sme preskúmali všetky možnosti. Ak chcete riadené odlúčenie, ktoré umožní Británii v budúcnosti blízky vzťah s Európskou úniou - tak toto je tá dohoda!" dodala Loiseauová.

Ďalšími možnosťami sú podľa ministerky buď žiadna dohoda, alebo žiadny brexit. Britániu na záver upozornila, aby sa ponáhľala, keďže 29. marec je "hneď za rohom".