Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Identifikovali podozrivého z útoku v londýnskom metre

Forenzný expert stojí pred vozňom metra, kde došlo k výbuchu na nástupišti stanice metra Parsons Green v Londýne 15. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Ďakujeme, že ste sledovali naše ONLINE spravodajstvo.

Bratislava 15. septembra (Teraz.sk/TASR) - Vo vozni londýnskeho metra plnom ľudí došlo dnes k výbuchu. Stanicu metra Parsons Green uzavreli a dopravu na príslušnej trati dočasne zastavili, oznámila polícia. Na miesto dorazili početní členovia záchranných zložiek. Stanica BBC informovala o viacerých zranených s popáleninami.

Polícia dostala hlásenie o "incidente" na stanici Parsons Green, ktorá sa nachádza na nadzemnej trati siete metra juhozápadne od centra britskej metropoly, o 8.20 h miestneho času (9.20 h SELČ).

Vysielanie naživo z miesta výbuchu



20:15

Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE z aktuálneho diania v Londýne.

18:57
Časť trasy metra je uzatvorená.




17:18

Vyšetrovatelia identifikovali podozrivého v prípade bombového útoku, ku ktorému došlo dnes v súprave metra v Londýne, a to za pomoci záberov z bezpečnostných kamier. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom informovala televízia Sky News. Bližšie podrobnosti neuviedla.

17:00

Na fotografii vidieť stan policajných expertov.

Na fotografii stan policajných expertov (vľavo) vedľa vlaku, v ktorom explodovala po domácky vyrobená nálož.
Foto: TASR/AP


16:10
Oblasť okolo Parsons Green evakuovali, kým odborníci zlikvidujú zvyšky nálože.




15:51
Lídri Nemecka a Francúzska dnes vyhlásili, že bombový útok v súprave londýnskeho metra len posilňuje ich odhodlanie zvýšiť medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu."Naše myšlienky sú, samozrejme, so zranenými, s obyvateľmi Británie," povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s francúzskym premiérom Édouardom Philippom v Berlíne.

Philippe uviedol, že útok v Londýne i dnešný pokus o útok nožom na vojaka v metre v Paríži "ukazujú, nakoľko spoločne, vo Francúzsku, v Británii a tiež v Nemecku, čelíme závažnej hrozbe".
"Musíme nájsť odpovede na národnej úrovni i všetci spolu... aby sme zaistili našim spoluobčanom najväčšiu možnú bezpečnosť," dodal francúzsky premiér s tým, že ide aj o spoluprácu v oblasti spravodajských služieb.

15:36
Polícia uviedla, že v súvislosti s bombovým útokom zatiaľ nikoho nezadržali. Stovky detektívov však pracujú na vypátraní páchateľa alebo páchateľov - skúmajú okrem iného zábery z bezpečnostných kamier, vykonávajú forenzné práce a hovoria so svedkami, povedal novinárom šéf protiteroristického oddelenia Metropolitnej polície Mark Rowley.

15:30
Podomácky vyrobená bomba, ktorá dnes vybuchla v súprave metra v Londýne, mohla byť odpálená pomocou časového spínača. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom informovala stanica BBC.

Národná zdravotná služba (NHS) medzitým oznámila, že počet zranených sa zvýšil na 22. Nepredpokladá sa, že niekto z nich je v ohrození života. Väčšina zranených má popáleniny, ošetrujú ich v štyroch nemocniciach.

15:27
Obchodný reťazec Lidl, v taške ktorého bola uložená nálož, ponúkol pomoc pri vyšetrovaní nešťastia.


15:04
Londýnske nemocnice prijali celkovo 19 zranených.



13:51
Ďalšie zábery z miesta útoku.


13:40
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá informácie o žiadnych zranených občanoch Slovenskej republiky v súvislosti s dnešným výbuchom v Londýne. Pre TASR to uviedol hovorca MZVaEZ SR Peter Susko. „Nemáme informácie o žiadnych občanoch SR, ktorí by boli zranení alebo utrpeli nejakú škodu pri útoku,“ povedal Susko pre TASR.

13:26
Starosta Londýna Sadiq Khan uviedol, že mesto sa "nikdy nenechá zastrašiť ani poraziť terorizmom". Londýn podľa neho "absolútne odsudzuje ohavných jednotlivcov, ktorí sa pokúšajú využiť teror, aby nám ublížili a zničili náš spôsob života".

Starosta dodal, že Londýnčania by mali zostať "pokojní a ostražití". Britská metropola bola totiž tento rok už viackrát miestom útokov, ktoré si vyžiadali obete na životoch.



13:23
Polícia upozornila Londýnčanov, aby očakávali posilnenie bezpečnostných zložiek v londýnskej doprave.

13:18
Polícia sa snaží znížiť obavy z koordinovaného útoku v londýnskej doprave. Na vlaku našla iba jedno zariadenie a podľa nej neexistuje druhé. A tiež popreli incident muža s nožom. Informuje Guardian.

13:06
Polícia vyzvala ľudí, aby je pomohli pri vyšetrovaní. "Ak máte fotky alebo video z miesta výbuchu, dajte ho na stránku Public Appeal For Photos/Videos.


13:03
Metropolitný policajný komisár Mark Rowley povedal, že explózia v Parsons Green bola spôsobená detonáciou improvizovaného výbušného zariadenia.

13:00
K útoku v londýnskom metre sa vyjadril aj americký prezident Donald Trump.



12:37
Po explózii je zatiaľ potvrdených 18 zranených.



12:24
"V Londyne vybuchol v metre kýbel. Viac ľudí sa zranilo pri panickom úteku von z podzemnej stanice. Tak len ak tam niekoho máte, aby ste vedeli. Všetko dobré všetkým," napísala na sociálnej sieti europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

12:13
Pozrite si fotogalériu, ako prácu polície po výbuchu v metre zaznamenali fotoreportéri AP.


12:03
Na internete sa rozšírila aj správy, podľa ktorých policajti na mieste činu hovoril o možnej druhej náloži, ktorú je potrebné zneškodniť. Oficiálne miesta to nepotvrdili, čo platí aj o tvrdení, že polícia pátra po mužovi s nožom, píše agentúra DPA.

12:02
Britská premiérka Theresa Mayová zvolala zasadnutie vládneho krízového štábu Cobra. Podľa oznámenia svojej kancelárie dostáva pravidelné aktualizované informácie o prípade.

12:00
Cestujúci hlásili detonáciu naznačujúcu výbuch vo vozni počas raňajšej dopravnej špičky, keď bola súprava metra plná ľudí dochádzajúcich do práce. Stanica BBC informovala o viacerých zranených s popáleniami, no tiež ľuďoch, ktorí utrpeli zranenia v tlačenici pri panickom úteku zo stanice.

Zábery zo vzduchu neskôr podľa agentúry AP ukázali, ako záchranári vedú cestujúcich po trati preč od vlaku.

11:59
Podľa policajného vyhlásenia je priskoro na potvrdenie príčiny požiaru. Tá bude predmetom vyšetrovania, ktoré prevzalo protiteroristické veliteľstvo Metropolitnej polície. Stanica je naďalej uzavretá a polícia ľuďom odporúča, aby sa tomuto miestu vyhýbali.

11:44
Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s útokom v metre povedala, že jej myšlienky sú so zranenými a tiež so záchranármi, ktorí odvážne reagovali na tento teroristický skutok.

11:38
Britská polícia vyšetrujúca správy o dnešnom výbuchu v súprave londýnskeho metra vychádza z predpokladu, že išlo o teroristický čin. Metropolitná polícia zároveň potvrdila, že v súprave metra došlo na stanici Parsons Green k požiaru a viacero ľudí utrpelo zranenia.



11:18



11:14
Na snímke vidno horiacu kabelku, ktorá ostala v londýnskom metre po útoku.
Foto: TASR/ AP


11:13
Na snímke Londýnska metropolitná polícia v miestach nešťastia
Foto: TASR/ AP


11:12
Na snímke ľudia, ktorí sa snažia opustiť stanicu metra, kde došlo k explózii.
Foto: TASR/ AP


11:08
Na internete sa začínajú objavovať prvé videá z miesta výbuchu.


11:00
Na sociálnych médiách sa objavila fotografia bieleho vedra, v ktorom mala údajne nastať menšia explózia. Z vedra viseli drôty a taška, v ktorej sa nachádzalo, horela. Polícia pravosť fotografie dosiaľ nepotvrdila.

10:55
Svedkovia hovorili o hlasnej detonácii a "múre plameňov", ktorý sa prehnal vozňom. Ľudia utekali v panike zo stanice metra, ktorá sa nachádza juhozápadne od centra britskej metropoly, píše agentúra DPA.



10:48
Explózia vo vozni metra v západnom Londýne zranila niekoľko ľudí. "Ľudia v panike začali utekať a vyskakovali z vlaku," píšu britské média. Po vozni preletela ohnivá guľa, niekoľko pasažierov zranila.

10:45
Výbuch údajne spôsobila po domácky vyrobená výbušnina, nad jeho príčinou média zatiaľ špekulujú.

.


.

Bombové útoky v metrách a na iných železniciach v Európe


11. marca 2004 - Španielsko/Madrid - Séria explózií, ktoré otriasli vlakmi v španielskej metropole Madrid, si vyžiadala 202 obetí na životoch a 2000 ľudí bolo zranených. Páchatelia odpálili 13 bômb, ďalšie tri zneškodnili experti španielskej polície. Teroristická organizácia al-Káida sa k útokom priznala v liste zaslanom v Londýne vychádzajúcemu denníku al-Kuds al-Arabí.

6. februára 2004 - Rusko/Moskva - Samovražedný útočník sa odpálil medzi stanicami metra Paveleckaja a Avtozavodskaja. Pri výbuchu prišlo o život 42 osôb.

7. júla 2005 - Británia/Londýn - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu.

- 09.49 h: Dopravná polícia sa dozvedá o "technickom probléme" vo finančnej štvrti pri stanici metra Liverpool Street.
- 10.15 h: Prvá správa o výbuchu v metre.
- 10.24 h: Dopravná polícia prvýkrát informuje o zranených.
- 10.33 h: Hlásený je ďalší "incident" na zastávke metra Edgewater. Premávka londýnskej podzemnej dráhy sa zastavila.
- 10.41 h: Informácie o incidentoch v staniciach King's Cross, Old Street a Russell Square.
- 11.02 h: Scotland Yard hovorí o "vážnych udalostiach".
- 11.14 h: Hlásený je výbuch v poschodovom autobuse.
- 11.24 h: Scotland Yard informuje o "viacerých explóziách".
- 11.53 h: Britský minister vnútra Charles Clarke informuje o ťažko zranených.
- 12.07 h: V Londýne prestali premávať autobusy.
- 12.40 h: Londýnska polícia potvrdila dvoch mŕtvych.
- 13.00 h: Britský premiér Tony Blair vyhlásil na summite G8 v Škótsku, že Londýn sa stal terčom teroristických útokov a oznámil, že sa vracia do hlavného mesta.

27. novembra 2009 - Rusko/Moskva - Čečenský rebel Doku Umarov a jeho skupina sa prihlásili k zodpovednosti za bombový útok na ruský vlak na trati Moskva-Petrohrad, pri ktorom zahynulo 26 ľudí a ďalších 100 bolo zranených.

29. marca 2010 - Rusko/Moskva - Dve samovražedné atentátničky pripravili na preplnenej stanici moskovského metra o život 40 ľudí a ďalších 100 výbuchy zranili. K útoku sa prihlásila skupina militantných islamských separatistov z kaukazského regiónu, ktorú viedol líder čečenských povstalcov Doku Umarov.

11. apríla 2011 - Bielorusko/Minsk - Silný výbuch otriasol večer prestupnou stanicou Okťabrskaja v centre Minska. Explózia nálože s piatimi až siedmimi kilogramami TNT, naplnená kúskami kovu, si vyžiadala 15 obetí a okolo 300 zranených.

22. marca 2016 - Belgicko/Brusel - Teroristické útoky na letisku Zaventem a v metre v Bruseli si vyžiadali najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených. K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).


.