Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko zatvorilo jeden z hraničných priechodov s Bieloruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lotyšsko, Poľsko a Litva obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z vytvárania migračnej krízy cieleným privádzaním migrantov k ich hraniciam.

Riga 19. septembra (TASR) - Lotyšsko v utorok dočasne uzavrelo jeden zo svojich dvoch hraničných priechodov s Bieloruskom v snahe zabrániť tak nelegálnej migrácii. TASR o tom informuje podľa správy stanice CNN odvolávajúcej sa na tamojšie médiá.

Prevádzka hraničného priechodu Silene bola pozastavená, zatiaľ čo druhý hraničný priechod s Bieloruskom zostane otvorený pre nákladnú dopravu, ako aj prevozy potrebnej humanitárnej pomoci či pre prípady naliehavej situácie.

Zámer zatvoriť hraničný priechod Silene ohlásil ešte minulý týždeň šéf lotyšskej pohraničnej stráže Guntis Pujáts. Podľa lotyšského verejnoprávneho telerozhlasu LSM argumentoval tým, že situácia na hraniciach je momentálne zrejme najvyhrotenejšia za ostatné tri roky, respektíve od roku 2021.

Napätie na hraniciach Lotyšska s Bieloruskom, ktoré je najbližším spojencom Moskvy, narastá od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára 2022. LSM uvádza, že len od začiatku septembra už lotyšská pohraničná stráž zabránila 1773 nelegálnym prechodom cez hranicu.

Lotyšsko, Poľsko a Litva obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z vytvárania migračnej krízy cieleným privádzaním migrantov k ich hraniciam. Situácia ešte viac eskalovala začiatkom leta, keď sa z Ruska do Bieloruska presunuli žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny. K presunu došlo na základe dohody, ktorú po júnovom neúspešnom pokuse vagnerovcov o zosadenie vrchného velenia ruskej armády dosiahol Kremeľ s Lukašenkom.

Susedná Litva následne 18. augusta dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Zdôvodnila to práve prítomnosťou vagnerovcov na bieloruskom území.

Litovský prezident Gitanas Nauséda však nedávno podľa CNN povedal, že zatvorenie hraníc s Bieloruskom je už menej relevantné. Hrozba, ktorú predstavujú vagnerovci, totiž podľa jeho slov slabne v dôsledku smrti vodcu týchto ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, ktorý zahynul pri 23. augusta pri páde lietadla na západe Ruska.

Lotyšsko od zatvorenia zmienených dvoch litovských priechodov hlásilo nárast cezhraničnej dopravy z Bieloruska.