Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lukašenko žiadal podniknúť kroky na oslobodenie Naste Rybky

Na snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) minulý týždeň informovala, že Nasťa Rybka bola zadržaná v rámci vyšetrovania kupliarstva.

Moskva 23. januára (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko nariadil príslušným orgánom svojej krajiny, aby podnikli kroky vedúce k oslobodeniu bieloruskej občianky Anastasije Vašukevičovej, známejšej pod pseudonymom Nasťa Rybka.

Agentúra Interfax túto správu zverejnila necelú hodinu po tom, ako informovala, že modelku a platenú spoločníčku Vašukevičovú prepustili z väzby na slobodu.

Nasťa Rybka o sebe vyhlasovala, že sa zaplietla do politického škandálu súvisiaceho s ruským oligarchom Olegom Deripaskom, ktorý mal blízko k Paulovi Manafortovi, bývalému šéfovi predvolebnej kampane súčasného prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa.

Mladá žena dokonca tvrdila, že má "dieliky do skladačky" podozrení týkajúcich sa pomoci, ktorú Trumpovi počas jeho predvolebnej kampane poskytol Kremeľ.

Vašukevičovú zadržali minulý štvrtok na moskovskom letisku Šeremetievo. Do vyšetrovacej väznice Lefortovo sa dostala po tom, ako ju vyhostili z Thajska a po prílete do Moskvy ju skupina neznámych mužov údajne násilím vyvliekla z tranzitnej zóny letiska na výsostné územie Ruska. V čase svojho zadržania bola na ceste do svojej vlasti, Bieloruska.

V utorok bola Vašukevičová z väzby v Moskve prepustená, pričom podľa agentúry Interfax voči nej nebolo vznesené obvinenie. Musí však byť k dispozícii ruskej polícii a súdom. Uviedla to advokátka Svetlana Sidorkinová, ktorá zastupuje Alexandra Kirillova, zadržaného spolu s Vašukevičovou.

Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) minulý týždeň informovala, že Nasťa Rybka bola zadržaná v rámci vyšetrovania kupliarstva.

Vašukevičová si pozornosť médií vyslúžila aj počas pobytu vo väzbe v Thajsku, keď sa prostredníctvom siete Instagram obrátila na "americké tajné služby" a médiá s vyhlásením, v ktorom vyjadrila pripravenosť "hovoriť o zasahovaní Ruska do volieb prezidenta Spojených štátov, ak jej pomôžu dostať sa z väzenia v Thajsku". Neskôr však ponuku odvolala s tvrdením, že sa dohodla s Deripaskom.

Vašukevičová a Kirillov boli v skupine desiatich ľudí, ktorých thajské úrady zadržali vlani v auguste pre podozrenie z nelegálneho prekročenia hranice, pobytu v krajine po vypršaní platnosti víza a práce bez oficiálneho povolenia. V prímorskom rezorte Pchattchajá, ktorý je obľúbeným letoviskom ruských turistov, sa venovali "sexinštruktážam".