Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

P. LUŇÁK: V Rusku ide o budúcnosť liberálnej demokracie

Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša je Petr Luňák, historik a komunikátor pôsobiaci priamo v centrále NATO v Bruseli.

Bratislava 22. apríla (TABLET.TV) - Zástupca riaditeľa Odboru vonkajšej komunikácie Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli Petr Luňák sa zhovára s analytikom Pavlom Demešom najmä o vzťahoch NATO a Ruska.



Rusko vo svojej najnovšej vojenskej doktríne označuje NATO za nepriateľa. Naopak, v Aliancii stále platí, že Rusko je partnerom NATO.

Luňák zdôraznil, že v Rusku "nejde iba o Ukrajinu, i keď o ňu ide predovšetkým, v Rusku ide o budúcnosť liberálnej demokracie" a dodal, že "Rusku ide najmä o diskreditáciu liberálnej demokracie, ktorá je ohrozením pre Putinov systém."

Ohľadne diskreditačnej kampane sa Luňák vyjadril, že je zásadne proti tomu reagovať na všetko, "s čím ruská propaganda príde".

"Mali by sme byť hrdí na to, čo sme dosiahli. Slováci, Česi, všetci v Aliancii. Nemali by sme sa za to hanbiť, mali by sme byť oveľa sebavedomejší v tom, čo sa deje", uzavrel túto tému český diplomat.

Vnútropolitická situácia v Rusku je najhoršia od polovice osemdesiatych rokov. Radoví ruskí občania, ktorí pred pätnástimi rokmi vymenili "pluralitu a demokraciu" za "stabilitu a prosperitu" majú teraz voľbu, či tú stabilitu a prosperitu vymenia za to, čo ruská vláda definuje ako vlastenectvo alebo "ruský patriotizmus".

V štúdiu TABLET.TV sme privítali ďalšieho exkluzívneho hosťa.

Pozrite si reláciu SVET tu a teraz.