Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

MAAE: Na strechách Záporožskej elektrárne sa nenašli žiadne míny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

ZAES bola počas vojny na Ukrajine často terčom streľby a niekoľkokrát bola odpojená od elektriny.

Viedeň 4. augusta (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok oznámila, že nenašla žiadne míny ani výbušniny v juhoukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) obsadenej ruskými vojakmi. Inšpekčný tím MAAE ju mohol skontrolovať deň predtým. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nespozorovali žiadne míny ani výbušniny na strechách tretej a štvrtej reaktorovej budovy v ZAES a ani v jej halách s turbínami. Vstup im umožnili včera popoludní," uvádza sa v oznámení agentúry OSN pre dohľad nad jadrovou bezpečnosťou.

Najväčšiu atómovú elektráreň v Európe Rusi okupujú od marca 2022. Kyjev a Moskva sa odvtedy navzájom obviňujú z plánovania útoku na toto strategické miesto.

MAAE opakovane upozorňovala na možnú jadrovú katastrofu. Poslala tam aj kontrolný tím, aby preveril obvinenia ukrajinských ozbrojených síl. Tie totiž uvádzali, že na strechách dvoch reaktorových budov sú "objekty pripomínajúce výbušné zariadenia". Rusko však na žiadosť MAAE o "nutný prístup" na strechy niekoľko týždňov neodpovedalo.

MAAE v oznámení v piatok tiež napísala, že bude naliehavo žiadať aj návštevu striech ostatných štyroch reaktorových budov elektrárne.

ZAES bola počas vojny na Ukrajine často terčom streľby a niekoľkokrát bola odpojená od elektriny. Šesť reaktorov, ktoré pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je odstavených.