Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Macedónsko a EÚ začali prípravné vstupné rokovania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Macedónsko sa kandidátom na vstup do EÚ stalo v roku 2005, oficiálne rokovania o vstupe však nemohlo začať pre výhrady Grécka k názvu krajiny.

Skopje 15. marca (TASR) - Macedónsko a EÚ dnes v Skopje začali prípravné asociačné rozhovory, ktoré majú skrátiť čas oficiálnych rokovaní o členstve balkánskej krajiny v Únii.

Otvorenie oficiálnych rokovaní blokuje Grécko pre dlhodobý spor o meno bývalej juhoslovanskej republiky.

Komisár pre rozširovanie EÚ Štefan Füle podľa agentúry AP povedal, že cieľom rozhovorov je udržať tempo reforiem, ktoré musí krajina vykonať, aby mohla vstúpiť do EÚ.

"Dnes sme začali novú fázu na macedónsko-európskej ceste," povedal Füle po stretnutí s macedónskym premiérom Nikolom Gruevskim. "Postavili sme most, ktorý nás nevyhnutne dovedie k asociačným rokovaniam," dodal.

Prípravné rozhovory sa sústredia na reformu macedónskej verejnej správy, posilnenie vlády zákona, ochranu slobody médií, zlepšenie volebného procesu a rozvoj trhovej ekonomiky.

Macedónsko sa kandidátom na vstup do EÚ stalo v roku 2005, oficiálne rokovania o vstupe však nemohlo začať pre výhrady Grécka k názvu krajiny. Atény argumentujú, že v názve "Macedónsko" sú implicitne obsiahnuté územné nároky na severogrécku prihraničnú provinciu s rovnakým menom. Grécko pre spor, ktorý trvá 21 rokov, tiež zablokovalo snahy Macedónska o vstup do NATO.