Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Macedónsky prezident vyzval obyvateľov, aby odmietli násilné incidenty

Prezident pripomenul medzietnické konflikty z roku 2001, ktorú krajinu takmer priviedli na pokraj občianskej vojny.

Skopje 14. marca (TASR) - Macedónsky prezident Gjorgje Ivanov vyzval v utorok v súvislosti s množiacimi sa násilnými incidentmi medzi etnickými Macedóncami a Albáncami všetkých obyvateľov krajiny na pokoj a odmietnutie násilia.

Ivanov zároveň apeloval na úrady, aby rozhodne vystupovali voči násilnostiam. "Vyzývam každého občana, aby sa vyslovil proti násiliu, nenechal sa vyprovokovať a podal si ruku na znak priateľstva," vyhlásil prezident pred novinármi v hlavnom meste Skopje. Etnické konflikty v Macedónsku nemajú miesto, dodal.

"Všetci si pamätáme etnické konflikty spred desiatich rokov. Spoločne sme ich porazili a otvorili sme novú kapitolu v histórii krajiny," pripomenul prezident medzietnické konflikty z roku 2001, ktorú krajinu takmer priviedli na pokraj občianskej vojny. Albánske ozbrojené skupiny vtedy viedli sedemmesačný ozbrojený boj proti macedónskym vládnym jednotkám.

Najmenej 15 ľudí utrpelo od štvrtka minulého týždňa v Macedónsku zranenia v dôsledku etnicky motivovaných incidentov, pripomenula agentúra Tanjug. Došlo k nim predovšetkým v Skopje a v meste Tetovo, kde žije početná albánska menšina.