Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V najväčšej špionážnej kauze obvinili v Macedónsku 20 ľudí

Centrálne Námestie Makedonija v Skopje Foto: TASR/Renáta Minová

Väčšinu z nich zatkli v pondelok, 17 z nich dnes predstúpilo pred súd, traja sú stále na slobode.

Skopje 17. septembra (TASR) - Dvadsať ľudí vrátane súčasných aj bývalých predstaviteľov macedónskej tajnej služby dnes obvinili z predaja štátneho tajomstva susednej krajine a zneužívania tajných informácií na vydieranie podnikateľov.

Väčšinu z nich zatkli v pondelok, 17 z nich dnes predstúpilo pred súd, traja sú stále na slobode.

Macedónska polícia informovala, že zločiny siahajú aj osem rokov do minulosti a prípadom, najväčším svojho druhu od odtrhnutia sa Macedónska od Juhoslávie v roku 1991, sa zaoberá dva roky.

"Máme informácie, že skupina spolupracovala s niekoľkými zahraničnými službami, najviac spolupracovala s jedným zo susedných štátov," citovala agentúra Reuters ministerku vnútra Gordanu Jankulovskú. O akú krajinu ide, ministerka nepovedala.

Medzi obvinenými sú okrem súčasných a bývalých príslušníkov tajnej služby aj zamestnanec parlamentu, bývalí predstavitelia polície a ministerstva obrany, novinár a bývalý šéf štátnej agentúry, ktorá bojuje proti praniu špinavých peňazí.

Informácie, ktoré skupina poskytovala druhým stranám, sa podľa Jankulovskej týkali bezpečnostných orgánov, politickej situácie, volieb, hrozieb, mien, náboženských komunít a ich radikálnych štruktúr. "Je to jeden z najhorších zločinov proti štátu," zdôraznila ministerka.

Vnútrozemské Macedónsko hraničí s Gréckom, Srbskom, Bulharskom, Albánskom a Kosovom. Stále je paralyzované otázkami etnických vzťahov či územnými nárokmi susedov.

Vzťahy s Gréckom sú obzvlášť napäté, keďže Atény blokujú vstup Macedónska do NATO a cestu k členstvu v Európskej únii. Dôvodom je vyše 20-ročný spor o názov Macedónsko, ktorý má aj severná grécka provincia.