Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron a Putin hovorili v Petrohrade o KĽDR i Iráne

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) počas tlačovej konferencie po rokovaní v Petrohrade 24. mája 2018. Emmanuel Macron sa zúčastní na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Francúzsko podľa Macrona uznáva novú rolu Ruska v medzinárodných vzťahoch vrátane Blízkeho východu.

Petrohrad 24. mája (TASR) - Prezidenti Francúzska a Ruska vo štvrtok počas svojho stretnutia v Petrohrade diskutovali aj o odstúpení USA od jadrovej zmluvy s Iránom, ako i o najnovšom vývoji v súvislosti s KĽDR. Na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o tom informoval jeho ruský hostiteľ Vladimir Putin.

Macron na stretnutí s novinármi uviedol, že podľa jeho názoru sa zmluva o iránskom jadrovom programe zachová v tej podobe, v akej bola v roku 2015 podpísaná.

Pokiaľ ide o KĽDR, Putin v mene svojej krajiny vyjadril nádej, že Spojené štáty budú pokračovať v dialógu s KĽDR a summit týchto dvoch krajín sa uskutoční.

"Prijali sme túto správu (o zrušení summitu zo strany USA) s ľútosťou, pretože sme očakávali výrazný krok smerom k zmierňovaniu napätia na Kórejskom polostrove," uviedol ruský prezident.

Podotkol, že vodca KĽDR Kim Čong-un splnil "všetko, čo sa zaviazal urobiť". "Dúfame, že dialóg bude pokračovať a stretnutie sa uskutoční," vyhlásil Putin.

Prezidenti Francúzska a Ruska hovorili aj o situácii na Ukrajine, pričom potvrdili svoju oddanosť minským mierovým protokolom v záujme dosiahnutia udržateľného komplexného riešenia ukrajinskej krízy.

Prezidenti prerokovali i najnovší vývoj v Sýrii, pričom za prioritu označili vytvorenie ústavodarného výboru v Ženeve a začatie jeho činnosti. Uvítali ochotu Damasku vyslať doň svojich zástupcov.

Putin pred novinármi vyhlásil, že s Macronom sa zhodli na nutnosti pomôcť politickému urovnaniu v Sýrii. Ruský prezident dodal, že jeho krajine bude so sýrskou vládou a opozíciou pokračovať v rokovaniach v rámci tzv. astanského procesu, ktorý "prináša výsledky".

Francúzsko podľa Macrona uznáva novú rolu Ruska v medzinárodných vzťahoch vrátane Blízkeho východu. Macron okrem toho vyhlásil, že Paríž a Moskva by mali spoločne pracovať na zaistení kolektívnej bezpečnosti vo svete, a to aj v súvislosti s dohodou o iránskom jadrovom programe.

"Musíme brániť naše hodnoty a (...) suverenitu našich národov," uviedol Macron. Dodal, že podľa jeho názoru Francúzsko môže zasiahnuť v tých prípadoch, keď "je prekročená červená čiara".

Macronova návšteva v Petrohrade sa koná v čase Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra. Putin podľa agentúry TASS pripomenul, že jedným zo sloganov fóra je výzva zbaviť svetovú ekonomiku politického vplyvu a zabezpečiť jej rast legitímnymi prostriedkami. Dodal pritom, že s Macronom nehovorili o sankciách uvalených viacerými štátmi sveta na Rusko.

Putin znova pripomenul, že tieto "jednostranné obmedzenia" protirečia Charte OSN a nie sú legitímne, pričom "navyše spôsobujú škody svetovej ekonomike". Uviedol, že o sankciách sa v Petrohrade na ekonomickom fóre hovorilo vo štvrtok a bude sa aj v piatok.