Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Macron: Ak poslanci opäť odmietnu dohodu, bude brexit bez dohody

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívne foto. Foto: TASR/AP

V prípade negatívneho britského hlasovania mierime k brexitu bez dohody. Všetci to vieme. A je dôležité, aby sme to v týchto dňoch dali jasne najavo, povedal Macron

Brusel 21. marca (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok varoval, že ak poslanci britského parlamentu budúci týždeň opäť odmietnu dohodu o brexite, ich krajina opustí Európsku úniu bez dohody. Informovala o tom agentúra AFP.



"V prípade negatívneho britského hlasovania mierime k brexitu bez dohody. Všetci to vieme. A je dôležité, aby sme to v týchto dňoch dali jasne najavo," povedal Macron po príchode na summit EÚ v Bruseli.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že ak britský parlament dohodu opäť odmietne, bude nutné zvolať na budúci týždeň lídrov EÚ na mimoriadny summit. Ak však britskí poslanci dohodu schvália, "všetko by sa uľahčilo", dodal.

Británia by mala opustiť EÚ 29. marca, ak Únia neschváli odklad brexitu, o ktorý požiadala britská vláda. Európski lídri naznačili, že s ním budú súhlasiť, ak sa britskej premiérke Therese Mayovej podarí presadiť dohodu o brexite v britskom parlamente. Ten ju už dvakrát odmietol.

Mayová odmietla po príchode na summit EÚ vylúčiť možnosť, že jej krajina vystúpi z Európskej únie bez dohody. Za podstatné označila uznať skutočnosť, že "brexit je rozhodnutím britského ľudu". Podľa nej je nutné ho dosiahnuť, vyjadrila však nádej, že to bude na základe vyrokovanej dohody.