Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Macron chce od Lukašenka, aby žiadal odsun ruských vojsk z Bieloruska

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lukašenko tvrdí, že bieloruská armáda sa na ruskej invázii na Ukrajine nezúčastňuje.

Minsk/Paríž 27. februára (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu naliehal na Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka, aby "požadoval čo najrýchlejšie stiahnutie ruských jednotiek" z územia Bieloruska.

Podľa agentúry AFP táto Macronova žiadosť zaznela v ich spoločnom telefonáte, ktorý sa uskutočnil v sobotu.

AFP pripomenula, že Rusko má v Bielorusku rozmiestnené tisíce vojakov, pretože na bieloruskom území sa tesne pred štvrtkovým vpádom ruských jednotiek na Ukrajinu uskutočnilo rozsiahle vojenské cvičenie ozbrojených síl zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine vo štvrtok v skorých ranných hodinách.

Ukrajina už v ten deň uviedla, že ruské sily postupujú na Kyjev zo severu Ukrajiny, pričom na jej územie sa dostali z Bieloruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin pózujú počas stretnutia v Moskve v piatok 18. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Lukašenko tvrdí, že bieloruská armáda sa na ruskej invázii na Ukrajine nezúčastňuje.

Lukašenkov úrad informoval, že prezidenti spolu hovorili o úlohe Minska vo vojne na Ukrajine, o "budúcnosti Európy" a "vzťahu medzi Bieloruskom a Ruskom".

AFP informovala, že Lukašenko údajne Macronovi povedal, že je "kedykoľvek" pripravený usporiadať v Bielorusku mierové rozhovory o riešení vojenského konfliktu na Ukrajine.

V Minsku sa v roku 2014 začali aj rokovania o urovnaní konfliktu na východnej Ukrajine, ktoré vyústili do prijatia dokumentov známych ako Minské dohody.

AFP konštatovala, že Putin tento krehký mierový proces "pochoval", keď tento týždeň - krátko pred inváziou na Ukrajinu - uznal za nezávislé štáty obe samozvané republiky vyhlásené proruskými separatistami na východe Ukrajiny.