Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval na väčšiu účasť Nemecka a EÚ v boji proti džihádistom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý sprava) pózuje s vojakmi, ktorí sa zúčastňujú vojenskej operácie Barkhane v africkom Mali, 19.mája 2017. Foto: TASRAP

Na tlačovej konferencii prezident E. Macron poznamenal, že Nemecko sa neangažuje v Mali tak ako Francúzsko, a dodal, že v dôsledku "politického nátlaku" je jeho úloha prevažne podporná.

Paríž 19. mája (TASR) - Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa iba v nedeľu ujal funkcie, navštívil dnes francúzsku vojenskú základňu v severnom Mali. Zaviazal sa pokračovať v boji proti džihádistom v tejto krajine a širšom regióne Sahelu, súčasne však vyzval na vyššiu podporu tohto boja zo strany Nemecka a Európskej únie.

"Francúzsko v Mali... zaručuje bezpečnosť Európy... a zostane po vašom boku s absolútnym odhodlaním pre bezpečnosť nielen Mali, ale tiež Sahelu, kde sa budú naďalej angažovať naše vojenské sily," povedal dnes Macron malijskému prezidentovi. Ibrahim Boubacar Keita s ním navštívil francúzskych vojakov v meste Gao na severe krajiny.

Francúzsky prezident tam povedal, že navštívil túto západoafrickú krajinu, "aby vzdal hold a prejavil svoju dôveru mužom a ženám, ktorí bojujú za bezpečnosť - bezpečnosť Mali, Sahelu a Francúzska".

Na spoločnej tlačovej konferencii s Keitom Macron poznamenal, že Nemecko sa neangažuje v Mali tak ako Francúzsko, a dodal, že v dôsledku "politického nátlaku" je jeho úloha prevažne podporná. "Chcel by som posilniť toto partnerstvo, aby sa nemecká účasť... zintenzívnila. Mojím želaním je, aby sme v našich vojenských záväzkoch v Afrike viac spolupracovali s EÚ a s Nemeckom".

Približne 4000 francúzskych vojakov pôsobí v Mali a ďalších krajinách Sahelu v rámci operácie Barkhane, ktorá bojuje proti terorizmu a vytrvalému džihádistickému povstaniu.

Mesto Gao je tiež základňou pre Misiu mierových síl OSN v Mali (MINUSMA), ktorá má v tejto bývalej povstaleckej bašte v súčasnosti vyše 10.000 vojakov a policajtov.

Francúzska vojenská intervencia v Mali v januári 2013 viedla k porážke separatistického povstania na severe krajiny, ale rôzne islamistické skupiny pokračujú vo svojich útokoch. V januári tohto roku prišlo pri samovražednom útoku s autom naloženým výbušninami v Gao o život 60 ľudí a 115 utrpelo zranenia.