Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Maďarskí vedci lokalizovali sibírske cintoríny vojnových zajatcov

Podľa MTI sa členovia skupiny stretli v meste Okťabrskij s predstaviteľmi volžských Nemcov a synom istého maďarského vojnového zajatca.

Moskva 10. júla (TASR) - Viac ako 30 cintorínov, na ktorých sú pochovaní vojnoví zajatci z druhej svetovej vojny, a niekdajších táborov nútených prác lokalizovala počas 12-dňového pobytu na Urale skupina maďarských vedcov s podporou Európskej únie.

Ako dnes informovala maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na člena skupiny Jánosa Havasiho, takmer dvojtýždňovú prácu v oblasti ukončili dnes vedci v baškirských mestách Okťabrskij a Ufa. Predtým skupina pôsobila aj v Permskej, Sverdlovskej a Čeljabinskej oblasti.

Podľa MTI sa členovia skupiny stretli v meste Okťabrskij s predstaviteľmi volžských Nemcov a synom istého maďarského vojnového zajatca. Jeden z členov skupiny, novinár zo Segedínu, našiel v Nižnom Tagile hrob svojho starého otca.

Skupina počas tisícok precestovaných kilometrov sprevádzali zástupcovia maďarských verejnoprávnych médií, ktorí nakrútili pri tejto príležitosti viacero reportáží a dokumentárnych filmov.