Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Matka Slovenky Evy V. odkázala pozostalým, že im vyjde v ústrety

Na snímke vpravo Eva Rezešová, matka obvinenej Slovenky Evy V. (tretia zľava) sedí v súdnej sieni počas súdneho procesu v budove Súdu pre okolie Budapešti 29. augusta 2013. Foto: TASR/MTI

Napísal to dnes maďarský denník Blikk.

Budapešť 8. decembra (TASR) - Matka Slovenky Evy V. odsúdenej v novembri na prvostupňovom súde za vlaňajšiu tragickú nehodu so štyrmi obeťami odkázala prostredníctvom advokáta maďarským pozostalým obetí, že vo všetkom im vyjde v ústrety.

Napísal to dnes maďarský denník Blikk, podľa ktorého to matka uviedla aj napriek tomu, že ohľadne sumy týkajúcej sa odškodnenia nedošlo medzi rodinami pozostalých a rodinou odsúdenej k dohode.

Nemenovaný blízky človek z rodiny M. denníku povedal, že keď sa naposledy rozprával so smútiacim synom dvojice obetí, ten konštatoval, že síce požadujú odškodnenie, ale pre nich je najdôležitejšie, aby nezodpovedná Slovenka dostala patričný trest.

Zmierlivý pokus matky Evy V., ktorá bojuje o svoju dcéru zadržiavanú vo vyšetrovacej väzbe, je v protiklade so skutočnosťou, že rokovania o odškodnení, ktoré začal ešte prvý obhajca Slovenky, stroskotali.

Rodiny obetí M. a V. pýtali najmenej po desať miliónov forintov (33.085 eur) za každú obeť, spolu teda 40 miliónov forintov (132.340 eur). Túto sumu však rodina odsúdenej odmietla.

Podľa Blikku pred ôsmimi mesiacmi rodina Slovenky zaplatila pozostalým štyri milióny forintov (13.234 eur), okrem toho chcela údajne uhradiť aj náklady pohrebu. Denník však nemá informácie, či sa tak napokon stalo.

Eva V., ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllö odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. V reakcii na odvolanie prokurátora súd neskôr zmenil domácu väzbu na vyšetrovaciu a 3. decembra Evu V. zobrali policajti z luxusného budapeštianskeho bytu späť do väzenia.