Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament začne rozpravu k tzv. zákonu Stop Sorosovi

Na archívnej snímke budova parlamentu na Kossuthovom námestí v Budapešti. Foto: TASR/AP

Opozičné strany budú musieť v rozprave zreteľne dať najavo, či podporujú migračné plány amerického finančníka Georgea Sorosa, alebo chcú Maďarsko chrániť pred prisťahovalectvom.

Budapešť 20. februára (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu v posledný deň riadnej plenárnej schôdzky pred aprílovými parlamentnými voľbami v utorok otvoria všeobecnú rozpravu k návrhu balíka zákonov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákona "Stop Sorosovi".

Spravodajský server Origo.hu v tejto súvislosti pripomína, že opozičné strany budú musieť v rozprave zreteľne dať najavo, či podporujú migračné plány amerického finančníka Georgea Sorosa, alebo chcú Maďarsko chrániť pred prisťahovalectvom.

Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu, druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva a tretí je o vyhosťovaní osôb, ktoré podporujú a organizujú prisťahovalectvo.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v utorok v Budapešti novinárom povedal, že každý, kto kritizuje vládny návrh protimigračného zákona, spochybňuje suverenitu rozhodovania maďarskej vlády, pretože je zrejmé, že ilegálne prisťahovalectvo je v rozpore so záujmami Maďarska a zbúranie hraničných zábran v rozpore s bezpečnosťou občanov Maďarska.

Hlasovať o návrhu budú však až poslanci nového parlamentu - teda po voľbách 8. apríla.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)