Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Budapešti sa začal obnovený súdny proces s extrémistom Budaházym

Pravicový maďarský extrémista György Budaházy (vľavo) prichádza na druhostupňový súd v Budapešti 13. februára 2018, archívna snímka. Foto: TASR - DUNA/MTI

Súd muža usvedčil z útokov na politikov v rokoch 2007-2009. Skupina páchateľov vtedy útočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Na budapeštianskom Súde hlavného mesta sa v piatok začalo obnovené prvostupňové pojednávanie v kauze maďarského pravicového extrémistu Györgya Budaházyho a jeho spoločníkov, obvinených z teroristických aktivít a iných trestných činov. Informovala o tom agentúra MTI.

Odvolací súd hlavného mesta zrušil rozsudok prvostupňového súdu 19. apríla a nariadil nový súdny proces. Pre neprítomnosť jedného z obžalovaných nemohol však súd v piatok začať ani s oboznamovaním spisu obžaloby, ani s rozsudkami prvostupňového či odvolacieho súdu.

Na pojednávaní súd prezentoval iba plán nadchádzajúcich pojednávaní, z ktorých najbližšie sa bude konať 6. novembra.

Hlavný obžalovaný inicioval, aby bol pre zaujatosť odvolaný prokurátor. Novinárom Budaházy po pojednávaní spresnil, že sa mu nepáči, že žalobcom na súde je prokurátor Ústrednej vyšetrovacej prokuratúry, ktorá prípad vyšetrovala a je podľa neho zodpovedná za chyby v priebehu vyšetrovania.

K Budaházyho iniciatíve sa pridali aj jeho spoločníci. Prokurátor na pojednávaní vyhlásil, že sa necíti byť zaujatý.

Budapeštiansky súd 30. augusta 2016 odsúdil hlavného obvineného na prvom stupni na 13 rokov väzenia. Súd muža usvedčil z útokov na politikov v rokoch 2007-09. Skupina páchateľov vtedy útočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ďalej na bydliská vládnych politikov a ministra, ale aj na ďalšie ciele vrátane kancelárie na predaj lístkov či bary homosexuálov.

Pri útokoch sa zranila jediná osoba - moderátor komerčnej spravodajskej televízie Sándor Csintalan, ktorý bol predtým politikom MSZP.

Štrnásť ďalších spoluobvinených dostalo trest odňatia slobody v rozmedzí 5-12 rokov za účasť na násilnostiach.

György Budaházy, ktorý obvinenia odmieta, je vo väzbe od júna 2009. Proces s ním a jeho komplicmi sa začal 2. marca 2011.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach