Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil ostro kritizovanú novelu zákonníka práce

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Návrh zmeny zákonníka práce schválilo 130 poslancov bloku vládnych strán Fidesz-KDNP, proti hlasovalo 52 poslancov a jeden sa zdržal hlasovania.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili ostro kritizovanú novelu zákonníka práce, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín.

Podľa spravodajského servera Portfolio.hu novela ďalej umožňuje, aby vyplácanie nadčasov sa v budúcnosti mohlo odkladať v objektívnych prípadoch - technických či organizačných - až tri roky. Server pripomína, že v zákonníku sa uvádza, že nadčasy sú dobrovoľné.

Vládna strana Fidesz v súvislosti s touto zmenou zdôrazňovala, že jej cieľom je odstrániť právne prekážky pred tými, ktorí chcú viac pracovať a viac zarobiť.

Návrh zmeny zákonníka práce schválilo 130 poslancov bloku vládnych strán Fidesz-KDNP, proti hlasovalo 52 poslancov a jeden sa zdržal hlasovania.

Opoziční poslanci v snahe zabrániť začatiu stredajšej schôdze obkolesením predsedníckeho pultu, ku ktorému sa napokon predseda zákonodarného zboru László Kövér ani ďalší predsedajúci z vládneho bloku nedostal. Napokon sa schôdza začala, predsedajúci ju riadil z pléna, a uskutočnilo sa aj hlasovanie. Samotný akt hlasovania sprevádzal hlasný protest a piskot opozičných zákonodarcov.

Opoziční politici avizovali, že v proteste proti novele zákonníka práce, ktorú nazývajú "otrokárskym zákonom", budú pokračovať na uliciach. Minulú sobotu (8. 12.) protestovalo v Budapešti proti nej niekoľko tisíc odborárov. Tí v protestoch tento týždeň pokračovali blokovaním jazdných pruhov štátnych ciest vo viacerých maďarských mestách.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach