Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maduro prerušil diplomatické vzťahy s Kolumbiou

Venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Maduro svoje rozhodnutie oznámil na zhromaždení tisícov svojich stúpencov v metropole Caracas. Kolumbijským diplomatom dal 24 hodín na odchod z krajiny.

Cúcuta 23. februára (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro rozhodol v sobotu o úplnom prerušení diplomatických vzťahov so susednou Kolumbiou. Zároveň vyhlásil, že sa nikdy nevzdá a že je ochotný obetovať za nezávislosť Venezuely aj svoj život, informovala agentúra AP.

Maduro svoje rozhodnutie oznámil na zhromaždení tisícov svojich stúpencov v metropole Caracas. Kolumbijským diplomatom dal 24 hodín na odchod z krajiny.

Prerušenie diplomatických stykov s Kolumbiou po tom, ako venezuelský opozičný politik Juan Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za prezidenta, navštívil kolumbijské pohraničné mesto Cúcuta.

V Cúcute čaká na distribúciu niekoľko stoviek ton potravín, liekov a ďalšej pomoci, ktorej väčšinu poskytli USA. Humanitárnu pomoc Guaidóovi oficiálne odovzdal kolumbijský prezident Iván Duque. Guaidó tam oficiálne oznámil spustenie distribúcie zahraničnej humanitárnej pomoci do Venezuely.

Socialistický prezident Maduro však popiera, že by bola situácia taká kritická, aby si to vyžadovalo humanitárnu pomoc zo zahraničia. Dodávky pomoci z USA by podľa neho pripravili pôdu pre americkú inváziu do Venezuely. Svojho rivala Guaidóa označuje za bábku Spojených štátov.

Maduro sa stále drží pri moci aj vďaka tomu, že na jeho strane stojí venezuelská armáda. Guaidó v sobotu zverejnil na svojom twitterovom účte video, na ktorom mu prisahajú vernosť piati príslušníci venezuelských ozbrojených síl. Madurov oponent následne zopakoval svoj prísľub amnestie pre všetkých vojakov, ktorí sa pridajú na stranu opozície.