Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Magyar Nemzet: Roháča odviezli z budapeštianskeho väzenia na vidiek

Jozef Roháč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa denníka sudca vyhlásil, že bezpečnosť podozrivého nie je možné zaručiť ani vo väznici s najprísnejšími podmienkami.

Budapešť 19. júla (TASR) – Slováka Jozefa Roháča nedávno bez zdôvodnenia odviezli z budapeštianskeho väzenia do bezpečnejšej väznice, ktorá je vzdialená od hlavného mesta stovky kilometrov, píše dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet.

Niekoľko dní po prevoze maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) vyhlásil, že Tamása Portika podozrieva z objednania atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz v roku 1998. Súčasťou rozhodnutia o zadržaní Portika bol podľa periodika aj nový zatykač na Roháča, čo bol predpokladom žiadosti o jeho vydanie slovenskými úradmi v súvislosti s uvedeným bombovým atentátom.

Denník pripomína, že pri zdôvodnení vlaňajšieho predĺženia vyšetrovacej väzby Roháča, ktorého podozrievajú z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa, sudca vyhlásil, že bezpečnosť podozrivého nie je možné zaručiť ani vo väznici s najprísnejšími podmienkami. Dodal, že vyšetrovaniu prípadu Fenyöa sa aktívne snažia brániť vplyvné záujmové skupiny.

Magyar Nemzet v utorok napísal, že polícia nedávno vydala na Roháča ďalší zatykač. Úkon je podľa denníka podmienkou, aby Roháča, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku od vlaňajšieho apríla, mohli obviniť aj z ďalšieho trestného činu.

Podľa denníka Népszabadság žiadosť maďarských orgánov znamená, že atentát na ulici Aranykéz už aj oficiálne pripisujú na konto tohto Slováka.

Pri bombovom útoku v roku 1998 zomreli štyria ľudia. Polícia v nedeľu (15. júla) zadržala Tamása P. a jeho štyroch kumpánov, ktorých tiež podozrieva okrem iného aj z útoku na ulici Aranykéz.