Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Malajzia chce v meste Pasir Gudang zatvoriť všetky nelegálne fabriky

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Ministerka zároveň prisľúbila, že nedá súhlas na postavenie nových fabrík v tejto oblasti a zaistí monitorovanie 250 už existujúcich chemických závodov.

Kuala Lumpur 4. júla (TASR) - Malajzijská vláda plánuje zatvoriť všetky nelegálne fabriky v priemyselnom meste Pasir Gudang, ktoré sa nachádza v štáte Johor (vysl. džohor), ležiacom na juhu krajiny. Ide o reakciu na udalosti z konca júna, keď desiatky ľudí skončili v dôsledku výparov z tovární v nemocniciach. Informovala o tom vo štvrtok malajzijská štátna agentúra Bernama.

Ako približuje agentúra DPA, v dôsledku chemického znečistenia zostalo na tri dni zatvorených až 111 zariadení - škôlok, škôl a univerzít. Žiaci a učitelia sa sťažovali na nevoľnosť a ťažkosti s dýchaním, mnohí i zvracali. Príčinou zdravotných problémov ľudí boli zrejme jedovaté výpary z chemickej továrne.

Ministerka životného prostredia Yeo Bee Yin (v slovenskom prepise z čínštiny: Jang Mej-jing) vo štvrtok vyzvala členov parlamentu, ako i občanov v danom regióne, nech ministerstvu nahlásia všetky nelegálne fabriky, aby vláda následne mohla začať konať.

Ministerka zároveň prisľúbila, že nedá súhlas na postavenie nových fabrík v tejto oblasti a zaistí monitorovanie 250 už existujúcich chemických závodov.

Už v polovici marca uzatvorili v dotknutom regióne pre jedovaté výpary zo znečistenej rieky Kim Kim viac než 100 škôl. V nemocnici museli vtedy ošetriť stovky ľudí vrátane viacerých študentov.

Jedovaté pary zrejme spôsobil toxický odpad vysypaný do rieky. Podozrivá bola z tohto činu firma na spracovanie automobilových pneumatík v blízkosti rieky. Polícia vtedy zatkla deväť ľudí a proti štyrom z nich vzniesla obvinenia.