Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mali, Niger a Burkina Faso oznámili vystúpenie z bloku ECOWAS

Na archívnej snímke nigérijský prezident Bola Ahmed Tinubu (predný rad uprostred) pózuje s ďalšími lídrami hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) pred mimoriadnym summitom v nigérijskej metropole Abuja vo štvrtok 10. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Ide o najnovší zvrat udalostí, ktoré prehĺbili politické napätie v západnej Afrike, odkedy vlani došlo v Nigeri k poslednému zo série prevratov v regióne.

Bamako 28. januára (TASR) - Vojenské junty v troch západoafrických krajinách Mali, Burkina Faso a Niger v nedeľu vyhlásili, že vystupujú z Hospodárskeho združenia západoafrických štátov (ECOWAS). Regionálny blok obvinili z "neľudských" sankcií s cieľom zvrátiť prevraty v ich krajinách. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Junty v spoločnom vyhlásení uviedli, že ECOWAS sa takmer po 50 rokoch od svojho vzniku "vzdialil od ideálov svojich zakladateľov a panafrikanizmu".

"Okrem toho sa ECOWAS pod vplyvom cudzích mocností stal hrozbou pre svoje členské štáty a obyvateľstvo, ktorého šťastie má zabezpečovať," dodali.

Ide o najnovší zvrat udalostí, ktoré prehĺbili politické napätie v západnej Afrike, odkedy vlani došlo v Nigeri k poslednému zo série prevratov v regióne, konštatuje AP.