Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mali opúšťajú poslední vojaci mierovej misie OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vlna násilností v Mali prepukla v júni, keď vojenská junta, ktorá sa moci v krajine chopila v roku 2021, nariadila mierovým zborom OSN, aby opustili krajinu.

Bamako 31. decembra (TASR) – Mierová misia Organizácie Spojených národov v Mali (MINUSMA) v nedeľu ukončí svoje pôsobenie v krajine. Vyplýva to z vyhlásenia OSN. TASR správu prebrala od agentúry Reuters.

Bezpečnostní experti varujú, že snaha o obsadenie pozícií uvoľnených OSN môže teraz zo severu krajiny urobiť epicentrum bojov medzi ozbrojenými skupinami separatistických povstalcov a armádou, čo môže ešte viac destabilizovať celé Mali.

Vlna násilností v Mali prepukla v júni, keď vojenská junta, ktorá sa moci v krajine chopila v roku 2021, nariadila mierovým zborom OSN, aby opustili krajinu. Tie v Mali pôsobili od roku 2013, keď sa separatisti na severe krajiny pokúsili o násilný prevrat.

Podľa OSN zostane v Mali iba malý tím, ktorý dohliadne na transport a zbavenie sa výstroje vo vlastníctve OSN.

"Financie, agentúry a programy OSN pôsobili v Mali dávno pred spustením misie MINUSMA a zostanú v Mali aj dlho po stiahnutí jednotiek," vyhlásil náčelník misie MINUSMA El-Ghassim Wane.

Mali sa stalo epicentrom násilností, ktoré sa rozšírili po celom západe Afriky a vyhnali z domovov milióny obyvateľov. V krajine tiež pôsobia islamisti napojení na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát.