Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová: Odmietnutie dohody o brexite uvrhne Britániu do neistoty

Britská premiérka Theresa Mayová predstavuje poslancom parlamentu predbežnú dohodu o odchode svojej krajiny z Európskej únie v Londýne vo štvrtok 15. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Mayová sa tak vyjadrila bez ohľadu na čoraz ostrejšiu kritiku ohľadne predstaveného návrhu. Za posledných 24 hodín v tejto súvislosti odstúpili viacerí členovia jej vlády.

Londýn 15. novembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová varovala, že ak politici odmietnu dohodu o spôsobe ukončenia členstva Británie v EÚ, ktorej návrh predstavila vo štvrtok, krajina sa bude uberať "cestou hlbokej a vážnej neistoty".

Podľa vyjadrenia pre novinárov, z ktorého citovali tlačové agentúry AP a DPA, je šéfka britskej vlády "každou bunkou svojho tela" presvedčená, že predbežná dohoda o tzv. brexite vyrokovaná so zvyškom EÚ je správna. Trvá tiež na tom, že táto dohoda je v súlade s rozhodnutím britských voličov, ktorí v referende z roku 2016 hlasovali za vystúpenie z EÚ.

Mayová sa tak vyjadrila bez ohľadu na čoraz ostrejšiu kritiku ohľadne predstaveného návrhu. Za posledných 24 hodín v tejto súvislosti odstúpili viacerí členovia jej vlády vrátane ministra pre brexit Dominica Raaba. Čoraz viac zákonodarcov z Mayovej Konzervatívnej strany medzitým vyzýva na vyslovenie nedôvery premiérke.

Mayová novinárom na Downing Street potvrdila, že sa neplánuje vzdať a bude vzdorovať snahám o spochybnenie svojho vodcovstva.

Návrh dohody podľa premiérky zodpovedá požiadavke na "uprednostnenie Britov" a v prípade schválenia zabezpečí ochranu pracovných miest, obchodnej a bezpečnostnej spolupráce, severoírskeho mierového procesu i otvorenej írskej hranice. Vyrokovanie takéhoto dokumentu si vyžiadalo "ťažké a nepríjemné rozhodnutia", dodala.

Mayovej kabinet schválil 585-stranovú predbežnú dohodu o vystúpení Británie z EÚ v stredu večer. Dohodu teraz bude analyzovať 27 členských štátov EÚ, ktorých predstavitelia sa 25. novembra stretnú na mimoriadnom summite. Následne bude o dohode hlasovať britský parlament.