Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

T. Mayová: Som vďačná za podporu, avšak počúvam aj svojich kritikov

Na archívnej snímke britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Mayová si udržala pozíciu líderky konzervatívcov v percentuálnom pomere hlasov 63:37 a zostáva vo funkcii ministerskej predsedníčky.

Londýn 13. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá v stredajšej tajnej voľbe ustála hlasovanie o vyjadrení nedôvery iniciované poslancami jej vlastnej Konzervatívnej strany, prisľúbila, že dodrží tzv. brexit "za ktorý ľudia hlasovali". Zdôraznila, že načúva i kritike poslancov, ktorí sa vyslovili proti nej, informuje stanica BBC.

Mayová si udržala pozíciu líderky konzervatívcov v percentuálnom pomere hlasov 63:37 a zostáva vo funkcii ministerskej predsedníčky. Krátko po oznámení výsledkov vyhlásila, že na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli bude bojovať za zmeny vo svojej navrhovanej dohode o brexite.

"Som rada, že som v dnešnom hlasovaní dostala podporu od svojich kolegov. Zatiaľ čo som vďačná za túto podporu, značná časť mojich kolegov hlasovala proti mne a ja som počúvala, čo hovoria," uviedla premiérka.

Jacob Rees-Mogg, ktorý viedol iniciatívu za vyjadrenie nedôvery, tvrdí, že strata tretiny poslancov je pre Mayovú "hrozným výsledkom" a vyzval ju, aby odstúpila.

Podľa ďalšieho konzervatívca, stúpenca brexitu Marka Francoisa, je "šokujúce", že premiérku opustila viac než polovica radových poslancov, ktorí neslúžia vo vláde. "Ak sa na toto číslo - 117 - pozrieme s chladnou hlavou, ide o vysoký počet; vyšší, než ktokoľvek predpokladal. Domnievam sa, že (Mayová) si teraz musí veľmi dobre rozmyslieť, čo spraví," povedal.

V hlasovaní sa vyslovilo 117 konzervatívcov proti nej, kým 200 ďalších podporilo jej zotrvanie na líderskom poste Konzervatívnej strany. Nespokojní poslanci sú proti jej kompromisnej dohode o podobe odchodu Británie z EÚ.

Šéfka britskej vlády bude teraz rok imúnna voči ďalšiemu pokusu o odvolanie z postu líderky Konzervatívnej strany, čelí však mnohým poslancom, ktorí majú odmietavý vzťah voči všeobecne nepopulárnej dohode o brexite.

V Bruseli vyvolalo vyslovenie dôvery úľavu, keďže európskym lídrom nezostáva takmer nič iné, len dúfať, že Mayovej sa podarí dosiahnuť schválenie dohody v parlamente pred 29. marcom 2019, ktorý je termínom odchodu Británie z Európskej únie, analyzuje denník The Washington Post.

Mnohé štáty však pristúpili k mimoriadnym opatreniam, obávajúc sa, že politická paralýza v Británii povedie k vystúpeniu krajiny z EÚ bez dohody.

"Som spokojný s výsledkom dnešného hlasovania. Naším spoločným cieľom je totiž vyhnúť sa bezdohodovému scenáru," napísal na Twitteri rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Belgický politik a koordinátor Európskeho parlamentu pre otázky brexitu Guy Verhofstadt na rovnakej sociálnej sieti uviedol: "Ani v radoch samotnej Konzervatívnej strany neexistuje väčšina, ktorá by presadzovala scenár bez dohody alebo tvrdý brexit."

Britský minister financií a člen konzervatívcov Philip Hammond označil vzbúrencov v strane, ktorí sa dožadovali hlasovania o vyjadrení nedôvery Mayovej, za "extrémistov".

"Premiérka tvrdo pracuje za národné záujmy od prvého dňa, ako sa ujala svojho úradu a v dnešnom hlasovaní dostane moju plnú dôveru. Jej dohoda znamená, že opustíme EÚ podľa plánu, pričom chráni naše pracovné miesta a obchod," uviedol Hammond pred stredajším hlasovaním v Dolnej snemovni britského parlamentu.

Mayová vyvolala hnev zákonodarcov, keď v pondelok oznámila, že odkladá parlamentné hlasovanie o jej brexitovej dohode po tom, ako uvážila, že by sa v Dolnej snemovni stretlo s drvivou porážkou.

Premiérka strávila utorok stretnutiami s holandským premiérom Markom Ruttem, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími európskymi lídrami, pokúšajúc sa dosiahnuť nové ústupky, ktoré by upokojili britských zákonodarcov. Európski lídri sú však podľa zmieneného denníka jednotne proti akýmkoľvek podstatným a záväzným zmenám v tom, čo sa obom stranám už podarilo vyrokovať.