Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzi Holanďanmi, ktorí zbili v Prahe čašníka,sú údajne aj expolicajti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čašník z reštaurácie na Vladislavovej ulici v centre Prahy sa s mužmi dostal do konfliktu potom, čo ich upozornil na to, že nemôžu na záhradke reštaurácie konzumovať prinesený alkohol.

Praha 25. apríla (TASR) - Niektorí muži zo sedemčlennej skupiny Holanďanov, ktorí v sobotu večer brutálne zbili čašníka v pražskej reštaurácii, údajne v minulosti pracovali ako policajti v Iráne. Pre denník Právo to v stredu povedal zdroj blízky policajnému vyšetrovaniu. Podľa holandských médií jeden zo skupiny v súčasnosti pracuje na kriminálke v Amsterdame.

Server iDNES.cz s odvolaním sa na holandský denník Algemeen Dagblad (AD) uviedol, že hlavnými podozrivými sú dvaja bratia, pričom jeden z nich je majiteľom fitnes štúdia, v ktorom zároveň pracuje ako tréner.

Holandský Server GeenStijl zasa napísal, že trénerom je Armin Nahvi a jeho brat sa volá Arash. Podľa spoločnej fotografie na sociálnych sieťach sú ďalšími účastníkmi výletu do Prahy Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane a Pejman Kazemi.

Podľa holandského denníka De Telegraaf jeden z cudzincov pracuje ako policajt na kriminálke v Amsterdame. Serveru AD to následne potvrdil policajný hovorca Frans Zuiderhoek. Patrí podľa neho však k tým, ktorí boli prepustení na slobodu. Podľa hovorcu sa navyše snažil počas incidentu celú situáciu upokojiť. Amsterdamská polícia sa však jeho správaním v Prahe zaoberá.

Zo sociálnych profilov, na ktoré už v utorok upozornili holandské médiá, taktiež vyplýva, že niektorí z mužov majú marockú národnosť. Príkladom je jeden muž zo skupiny, ktorý ako miesto pobytu i pôvodu udáva Marrákeš, čo je mesto vo vnútrozemí Maroka. Ten istý muž má podľa fotografií na profile dve deti a je ženatý, uviedol portál Novinky.cz.

Muži vo veku 24 až 32 rokov podľa holandských médií vyrazili do Prahy preto, aby oslávili nadchádzajúce svadbu jedného z nich. Väčšina pochádza z Haagu a okolia.

Českí policajti obvinili v utorok piatich zo siedmich Holanďanov zadržaných pre podozrenie z napadnutia čašníka v Prahe. Dvoch z obvinených chcú policajti poslať do väzby. Skupina v sobotu surovo napadla čašníka preto, že im zakázal konzumovať v reštaurácii vlastný alkohol. Čašník utrpel vážne zranenia a musel podstúpil operáciu hlavy. Polícia zadržala mužov v pondelok na letisku, kde si ich všimla cestujúca.

Ako informovala spravodajská televízia ČT24, kriminalisti mužov vypočuli za prítomnosti prekladateľa. Potom začali trestné stíhanie dvoch z podozrivých pre ťažké ublíženie na zdraví a podali podnet na ich umiestnenie do väzby. Ďalší traja muži sú stíhaní za výtržníctvo. Za ťažké ublíženie na zdraví a výtržníctvo hrozí páchateľom až desať rokov väzenia.

Zvyšní dvaja zo skupiny boli prepustení na slobodu. "Bolo vyhodnotené, že sa do konfliktu nezapojili, snažili sa ho skôr upokojiť," uviedol policajný hovorca.

Policajti zverejnili v nedeľu fotografie všetkých siedmich podozrivých i video z napadnutia. V pondelok podvečer zadržali mužov v odletovej hale ruzynského letiska. K dolapeniu podozrivých výrazne prispela všímavá cestujúca, ktorá mužov spoznala na základe informácií v médiách.

Čašník z reštaurácie na Vladislavovej ulici v centre Prahy sa s mužmi dostal do konfliktu potom, čo ich upozornil na to, že nemôžu na záhradke reštaurácie konzumovať prinesený alkohol. Skupina podľa kriminalistov zaútočila na personál reštaurácie. Jedného čašníka muži zvalil na zem, kde ho začali mlátiť päsťami a kopať do neho. Čašník zostal bezvládne ležať na zemi a muži z miesta utiekli. Napadnutý skončil vo veľmi vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil operáciu hlavy.

Cudzinci na zadržanie reagovali prekvapene, vraj netušili, že po nich pátra polícia, povedal portálu Novinky.cz kriminalista Miroslav Hyhlík. Podľa neho sú všetci športovci, posilňujú, boxujú, sú fyzicky veľmi zdatní. V Prahe boli na dovolenke, chodievali do ČR častejšie, neboli tam prvýkrát. Tentoraz ich pobyt trval od piatku do pondelka, dodal Hyhlík.

Portál Novinky.cz poznamenal, že cudzinci mali násilný konflikt už o deň skôr v bare na ulici V Kolkovni. Jeden z nich tam dal ranu päsťou mužovi, ktorý sa zastal istej ženy. Tú mali cudzinci ohmatávať. Polícia sa zaoberá aj touto udalosťou.