Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Meningitída postihla v Maďarsku už troch ľudí, jedna pacientka zomrela

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvaja pacienti sú mladí ľudia vo veku 15 a 16 rokov, ktorí sa v uplynulých dňoch, podobne ako obeť, pohybovali pri jazere Balaton.

Budapešť 20. júla (TASR) - Tri prípady infekčného zápalu mozgových blán zaznamenali v priebehu ostatných dní v Maďarsku.

Meningitída typu C sa v utorok stala osudnou pre 17-ročné dievča, ktoré len niekoľko hodín po hospitalizácii zomrelo na otravu krvi v dôsledku toxického charakteru ochorenia.

Aj ďalší dvaja pacienti sú mladí ľudia vo veku 15 a 16 rokov, ktorí sa v uplynulých dňoch, podobne ako obeť, pohybovali pri "maďarskom mori" - jazere Balaton. Na festivale Balaton Sound, ktoré navštívila aj obeť, však neboli.

Ako dnes informovala maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje, 15-ročné dievča hospitalizovali s príznakmi zápalu mozgových blán vo štvrtok a aj v súčasnosti je v starostlivosti nemocničného personálu. Z jej bezprostredného okolia pochádza i o rok starší pacient, ktorého pre podozrenie rovnakého charakteru takisto hospitalizovali vo štvrtok. V jeho prípade však laboratórne testy nepotvrdili v organizme prítomnosť baktérie spôsobujúcej meningitídu typu C.

Všetkým osobám, ktoré s chorými prišli do kontaktu, bola už poskytnutá adekvátna pomoc v podobe preventívnej liečby antibiotikami.

Dejiskom festivalu Balaton Sound bolo letovisko Zamárdi, obaja ostávajúci pacienti strávili počas minulého víkendu krátky čas v Siófoku a Szabadifürdő.