Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Hollande si pripomenuli po polstoročí De Gaullov prejav

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande počas osláv polstoročia zmierenia Nemecka a Francúzska. Foto: TASR/AP Photo

Vrcholom osláv polstoročia od historického zmierenia oboch národov by malo byť spoločné zasadanie parlamentov oboch krajín.

Ludwigsburg 22. septembra (TASR) - Za ďalšie zbližovanie, zjednocovanie Európy sa dnes vyslovili nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová i francúzsky prezident Francois Hollande.

Stalo sa tak v Ludwigsburgu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, kde si obaja štátnici pripomenuli okrúhle 50. výročie tamojšieho historického vystúpenia niekdajšieho francúzskeho prezidenta Charlesa De Gaulla, vnímaného ako významný krok na ceste k podpísaniu bilaterálnej zmluvy o priateľstve z 22. januára 1963.

Angela Merkelová pri tejto príležitosti podčiarkla, že zmierenie niekdajších nepriateľov vytvorilo bázu pre proces zjednocovania starého kontinentu, v ktorom majú Nemecko a Francúzsko osobitnú zodpovednosť. Súčasne naznačila, že aktuálne stojí Európska únia (EÚ) pred veľkými výzvami a dodala, že náš kontinent potrebuje výrazné ozdravenie, na čom budú obe krajiny pracovať s ďalšími partnermi z EÚ.

Z priestorov miestneho barokového zámku vyslala kancelárka apel mládeži, aby sa nechala inšpirovať niekdajšími "otcami" nemecko-francúzskeho zmierenia, ako označila bývalého spolkového kancelára Konrada Adenauera a niekdajšieho francúzskeho prezidenta Charlesa De Gaulla.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande počas osláv polstoročia zmierenia Nemecka a Francúzska.
Foto: TASR/AP Photo
Oboch štátnikov ocenil ako vizionárov, ktorí chceli zmierením oboch národov naveky spečatiť mier na európskom kontinente, aj francúzsky prezident. Menej ako 20 rokov po skončení najstrašnejšieho celosvetového konfliktu bolo na to potrebné mnoho odvahy, zdôraznil a dodal, že mnoho odvahy je potrebnej aj v súčasnosti, keď sa Európa nachádza v "hlbokej morálnej a politickej kríze".

Francois Hollande sa vyslovil za prehĺbenie Európskej únie v rozpočtovú, politickú a sociálnu úniu, ako aj úniu bankovú.

Predmetom rokovaní pri spoločnom obede v neďalekom Aspergu mali byť podľa dostupných informácií eurokríza, ako aj možná fúzia európskej spoločnosti EADS, pôsobiacej vo vesmírnom, leteckom a zbrojárskom priemysle s britskou firmou BAE.

Vrcholom pokračujúcich osláv polstoročia od historického zmierenia oboch národov by malo byť spoločné zasadanie parlamentov oboch krajín v Berlíne 22. januára 2013.